„Ajută-mă cu niște bani, e urgent!”. Tot mai mulţi români sunt PĂCĂLIȚI printr-o nouă metodă care circulă în special pe Facebook

Publicat: 25 01. 2024, 18:18
Actualizat: 25 01. 2024, 18:20

Tot mai mulţi români sunt păcăliți printr-o nouă metodă care circulă pe internet. În acest context, Poliția Română trage un semnal de alarmă și recomandă precauție.

Este esențial să fim atenți când primim mesaje precum „Dă-mi un milion până mâine” sau „Ajută-mă cu niște bani, e urgent”, deoarece acestea reprezintă cea mai recentă schemă de înșelăciune care a apărut pe rețelele de socializare. Hackerii au perfecționat atât de bine metodele de fraudă încât mesajul pare că este trimis de un prieten sau chiar de un membru al familiei.

Deși această nouă metodă de înșelătorie online are în prim plan utilizatorii de Facebook, nu este exclus să primim astfel de mesaje și pe Instagram sau alte platforme de socializare, conform Observator News.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

Cum funcționează schema de fraudă online

Procesul este simplu, conform specialiștilor: hackerii preiau controlul asupra conturilor noastre și analizează conversațiile noastre cu prietenii sau cunoscuții virtuali. Apoi, acționează, trimițând mesaje în care solicită împrumuturi sub diverse pretexte, cum ar fi un card bancar blocat sau un cont blocat.

Pentru a facilita transferul, utilizatorului i se trimite un link care trebuie accesat.

Experții în securitate cibernetică avertizează că este crucial să fim extrem de vigilenți atunci când primim astfel de mesaje, să le ignorăm sau să verificăm cu atenție dacă persoana cu care comunicăm este cu adevărat cine pretindem că este.

În situația în care cădem totuși pradă atacatorilor, specialiștii recomandă contactarea imediată a autorităților, precum și a Directoratului Național de Securitate Cibernetică. De asemenea, este esențial să informăm imediat banca pentru a lua măsuri de protecție.

Vă recomandăm să citiți și:

Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”

Semnal de ALARMĂ. Hackerii clonează vocile copiilor cu ajutorul inteligenței artificiale în doar 3 secunde. Părinții pot rămâne fără bani