Prima pagină » Actualitate » România a trecut la ORA DE VARĂ/Care este impactul asupra sănătății

România a trecut la ORA DE VARĂ/Care este impactul asupra sănătății

România a trecut la ORA DE VARĂ/Care este impactul asupra sănătății

România a trecut la ora de vară, modificarea fiind făcută în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 martie. CFR Călători a anunțat că activitatea de transport feroviar a trecut și ea la ora oficială de vară.

Modificarea s-a făcut în noaptea de sâmbătă spre duminică – ora 03:00 a devenit ora 04:00.

Trecerea la ora de vară nu a modificat mersul trenurilor în vigoare, circulaţia făcându-se conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Trenurile operate de CFR Călători au circulat după ora de iarnă până la 03:00, după care au plecat din gări la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile au circulat după graficele din mersul de tren în vigoare.

Impactul asupra sănătății

Pe de altă parte, specialiștii spun că schimbarea orei poate avea efecte asupra sănătății. De-a lungul timpului, trecerea la ora de vară a stârnit numeroase controverse. În primul rând, dacă perioada de lumină e mai lungă, se va munci mai mult.

Dar acomodarea poate avea și efecte adverse.

„La spital ajung pacienți, mai ales tineri, care au risc de infarct. Crește cu aproximativ 5-10% în primele 3 zile după schimbarea orei, așa că nu e de neglijat orice fel de durere precordială apărută în acest interval, ca un caracter de constricție, gheară, care radiază în gât sau în spate ori în umărul stâng.

Pe de altă parte, sunt cei cu labilități psiho-emoționale și să știți că riscul de suicid crește timp de două săptămâni după schimbarea orei. Somnolența diurnă, dificultățile de adormire, modificările de apetit, durerile de cap, amețelile”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

El recomandă și o serie de măsuri care să ne ajute să facem față mai bine acestei schimbări:

  • Să evităm situațiile conflictale și substanțele psihoactive – cafeaua, tutunul, alcoolul;
  • Un program riguros de exerciții fizice, putem face mișcare sub forma unor simple plimbări;
  • Și, chiar dacă sunt foarte scumpe, fructele și legumele proaspete pot aduce un plus de vitamine și ne pot ajuta să trecem mai ușor peste această perioadă.

Cât timp este valabilă ora de vară

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din luna octombrie.

În România, ora de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială a Europei Orientale, la care trecem în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an între prima duminică din aprilie, ora 00:00, şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).

Între 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”.

CITEȘTE ȘI:

România trece la ORA DE VARĂ: ora 03:00 devine ora 04:00/Prof.dr. Vlad Ciurea explică în ce fel ne afectează sănătatea

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și