România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei

Publicat: 24 02. 2022, 10:38
Actualizat: 24 02. 2022, 10:44
Sursa: AP/MEDIAFAX FOTO

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat joi că România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, în contextul în care Rusia a declanșat o serie de atacuri militare asupra Ucrainei.

Articolul 4 din Tratatul NATO presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații NATO în contextul unor amenințări.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a scris Aurescu pe Twitter.

Anterior, și Polonia a solicitat același lucru.

„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”, spune Articolul 4 din Tratatul NATO.

Reacția României după ce Rusia a atacat Ucraina

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește joi, de la 11:00, într-o ședință de urgență pe tema războiului din Ucraina, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă. De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

La ședința CSAT, pe ordinea de zi „este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. La finalul ședinței CSAT, Președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă”.