România mai are de recuperat, din perioada comunistă, datorii de jumătate de miliard de dolari de la mai multe state. Principalele țări datornice

Publicat: 21 04. 2022, 12:38
Sursa foto: Shutterstock

România mai are încă de recuperat mai bine de o jumătate de miliard de dolari din perioada comunistă, sume provenite din exporturile și investițiile în alte state dinainte de 1989.

Este vorba despre datorii ale unor țări precum Irak, Cuba, Libia sau Coreea de Nord, informează Digi24.

Sute de milioane sunt deja pierdute, ca urmare a faptului că o parte din țările datornice se confruntă cu crize economice grave, dar și ca urmare a amnistiilor decise de instanțele internaționale sau a faptului că unele dintre aceste datorii pur si simplu nu sunt recunoscute.

Potrivit raportului anual referitor la recuperarea datoriilor de la statele din Asia, Africa și America Latină, România a reușit, în 2021, să recupereze aproximativ 54 de milioane de dolari.

Care sunt țările care au cele mai mari datorii către România

Ministerul de Finanțe informează că România are de recuperat, în total, puțin peste 550 de milioane de dolari, dintre care peste 307 milioane sunt datorii recunoscute.

Este vorba despre sume care trebuie recuperate din Irak, Congo, Coreea de Nord, Guineea și Mozambic.

De asemenea, țara noastră are șanse mici să recupereze încă pe atât, din creanțe nerecunoscute, de la Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia și Tanzania.

Țara cu cele mai mari datorii către România este Irakul. România a montat aici, înainte de 1989, sonde de petrol, a construit șosele, căi ferate, fabrici sau sisteme de irigații, în virtutea relațiilor bune dintre Nicolae Ceaușescu și Saddam Hussein. România a cheltuit în total mai bine de 2,5 miliarde de dolari în acest stat. În 2005, instanțele internaționale au șters 80 la sută din valoarea creanței. De atunci, Irakul plătește tranșe anuale României, dar mai are de achitat aproape 300 de milioane de dolari.

România a încheiat o înțelegere privind recuperarea creanțelor și cu Mozambic, deși și aici țara noastră a pierdut 90% din datorie. Pandemia a scutit țara de plata ratelor, astfel că Bucureștiul mai are de recuperat opt milioane de dolari din Mozambic.

În Sudan, România a construit fabrici, drumuri, clădiri rezidențiale, inclusiv clădirea parlamentului țării. A investit în tehnologie de extracție petrolieră, în total aproape 170 de milioane de dolari. Are cea mai mare datorie nerecunoscută, după ce vechiul Sudan s-a spart în două state separate – unul lipsit de resurse, iar celălalt prins între foamete și război civil.

Țara noastră mai are de recuperat datorii importante și de la Libia și Cuba, dar șansele de recuperare sunt extrem de mici.