România, țara fenomenelor meteo extreme. Unde vor lovi tornadele în anii ce urmează și care sunt zonele unde fulgerele vor face ravagii

Publicat: 24 11. 2022, 20:00
Actualizat: 24 11. 2022, 20:15

This browser does not support the video element.

Meteorologii trag un semnal de alarmă: valurile de căldură  și cu intensitate mare vor lovi tot mai des România în anii ce urmează, vom avea și tornade, dar există și zone unde fulgerele, dacă nu vor fi luate în serios, vor avea o duce la o creșetre a gradului de mortalitate.

„Pentru că eu am această idee, că valul de cădură va fi fenomenul  cu cel mai mare impact în următorii ani,  asta pentru că sunt fenomene care afectează arii foarte extinse, dacă le comparăm, de exemplu, cu o tornadă, partea de sud a României… acolo există indicii că o să avem din ce în ce mai multe valuri de cădură si cu intensitate mare. Deci, partea de sud va fi destul de mult afectată. Dacă ar fi să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat până acum la furtunile care produc grindină, cu tornadele, din nou partea de sud, sud-est a României este regiunea în care am avut cele mai multe observații legate de tornade până în prezent, iar acolo există și condiții specifice.

Deci acea regiune va rămâne în continuare o regiune în care ne așteptăm să vedem mai multe tornade. Descărcările electrice sunt  un fenomen care de obicei este ignorat dar ele produc destul de multe victime, România, chiar este posibil să aibă un record de mortalitate la victime de trăznete –  aici e vorba de regiunea de sud vest a României, acolo avem cele mai mult descăcări electrice din România. Restul regiunilor și ele pot fi afectate de valuri de căldură, tornade și grindină dar regiunea de sud a României este regiunea în care trebuie să fim atenți la aceste fenomene din punctul meu de vedere”, a explicat, la Gândul Green , expertul în fenomene meteorologice extreme, Bogdan Antonescu.

Cum va fi vremea în Transilvania

De o climă mai blândă vor avea partea locuitorii din Transilvania.

“Există și acolo valuri de căldură, nu o să fie la fel de intense ca în sudul României sau nu în anumite condiții, dar acolo avem foarte puține observații spre exemplu legate de tornade. Acolo avem mai multe observații legate de intensificări ale vântului, chiar și descărcări electrice. Da, într-un fel putem spune că este o regiune mai ferită”, a conchis  expertul în fenomene meteorologice extreme, Bogdan Antonescu.