România va avea internet de mare viteză. Sebastian Burduja: ”Până la final de 2025, prin PNRR de peste 150 mil. euro, toată țara va fi conectată”

Publicat: 24 04. 2023, 13:43
Actualizat: 24 04. 2023, 13:44
Sebastian Burduja

Ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, se implică în dezvoltarea infrastructurii și ridicarea standardelor conexiunii la internet din România. 

În județul Bihor a fost finalizat în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, și a Președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, un proiect prin care 4500 de gospodarii din județ vor avea acces la internet, cu finanțare prin Programul Operațional Competitivitate.

”Ne bucurăm că iată România se modernizează și că reușim să asigurăm accesul în bandă largă cât mai multor români, inclusiv din comunități mai mici, din comunități rurale pentru că este foarte important ca oamenii să aibă accesul la informație, deci la putere și să poată să contribuie la dezvoltarea țării având acces la internet, la această infrastructură. Până la final de 2025, prin fonduri structurale și PNRR de peste 150 de milioane de euro, asigurate de ministerul nostru, practic toată România va fi conectată. Astfel, românii vor avea acces la dezvoltare și la servicii publice digitale. Mulțumesc tuturor celor care construiesc România Viitorului!”, a declarat Sebastian Burduja.

Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2a – Extinderea conexiunii în bandă largă și desfășurarea rețelelor de mare viteză și sprijinirea adoptării noilor tehnologii și rețele pentru economia digital, Obiectiv Specific OS 2.1 – Extinderea și dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă de mare viteză, Acţiunea 2.1.1 – Îmbunătățirea infrastructurii în bandă largă și a accesului la internet.

Valoarea totală a proiectului este de 11,533,627.35 lei, din care 7,450,093.93 lei reprezintă contribuția Uniunii Europene, 1,314,722.45 lei contribuția de la bugetul de stat și 2,768,810.97 lei contribuția beneficiarului proiectului.

Locuitorii din 11 localități, respectiv 4500 de gospodării din județul Bihor vor beneficia de semnal de internet prin implementarea acestui proiect. Valoarea întregului apel de proiecte este de 65 de milioane de euro și vizează asigurarea accesului la internet a aproximativ 744 de localități din zone albe de internet, potrivit Economica.