România va fabrica rachete interceptoare SkyCeptor. Ce prevede memorandumul de înțelegere cu americanii de la Raytheon

Publicat: 04/05/2022, 13:16

România va fabrica rachete interceptoare SkyCeptor, după ce oficialii români de au semntat, miercuri, memorandumul de înţelegere între Romarm, Electromecanica şi Raytheon, în prezenţa miniştrilor Economiei şi Apărării. Acestea sunt folosite pentru apărarea împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Patriot Air&Missiles Defense.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, au participat, miercuri, la ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și compania americană Raytheon Missiles & Defense, la sediul Electromecanica Ploiești. Pe baza acestui memorandum de înţelegere România va fabrica rachete interceptoare SkyCeptor, care vor intra și în dotarea armatei române, dar ar urma să fie livrate și în afara granițelor.

„Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru, miercuri dimineaţă, la Ploieşti, în cadrul ceremoniei de semnare a memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense, desfăşurată la sediul Electromecanica Ploieşti.

România, furnizor strategic în Europa

Potrivit ministrului Economiei, semnarea acestui memorandul este doar un prim pas în dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung între Electromecanica Ploieşti, Romarm şi Raytheon. „Și mă aștept ca, în cel mai scurt timp, să avem o colaborare funcțională, un parcurs pe termen lung și o strategie de dezvoltare a celor două companii, care să vină în sprijinul strategiei de apărare a României, dar, de asemenea, să vină în sprijinul poziționării României ca un furnizor strategic în Europa și mediul internațional de echipament militar”, a adăugat ministrul Economiei.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat că şi-ar dori ca acest tip de eveniment „ să fie multiplicat de sute de ori”, respectiv nu un eveniment prin care Ministerul Apărării Naționale semnează numai un contract de achiziții, ci e prezent la semnarea unor memorandumuri prin care aducem tehnlogie în România și, pe de altă parte, încercăm să valorificăm inteligenţa românească şi infrastructura noastră din industria de apărare.

„Sunt foarte bucuros să constat un lucru pe care-l ştiam din istorie dar care se vede foarte simplu aici: se spune că războaiele, din nefericire, se întâmplă, dar au şi puţine efecte pozitive: acelea că accelerează istoria”, a spus Vasile Dîncu. Potrivit ministrului, Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei mondiale de apărare mondială, nu numai cea din România.

„Mă bucur, de asemenea, că avem această întâlnire pentru că va trebui – și aici ne vom uni eforturile – pentru ca să ducem la o revitalizare a industriei noastre indigene de apărare. E adevărat că a trecut mult timp de când România este un important producător – pentru piața noastră, a Estului, cel puțin, sau pentru lumea țărilor în curs de dezvoltare, eram un furnizor important de tehnică militară”, a spus Vasile Dîncu, exprimându-și convingerea ca România poate să redevină unul dintre furnizorii importanți din zonă. Potrivit ministrului această facilitate având rolul să înzestreze armata română, dar România ar putea să devină exportator de rachete interceptoare SkyCeptor produse aici.

Vasile Dîncu a spus că e sigur că industria românească de apărare are „toate posibilităţile şi energiile interne pentru a se revigora şi a redeveni o important piesă a economiei naţionale”, mai ales în contextul în care războiul din vecinătate ne-a adus aminte că „pacea nu este eternă”, progresul nu este continuu și „apărarea națională este foarte importantă pentru fiecare țară și trebuie să o gestioneze în alianțe, dar și prin propria producție de mijloace de apărare”.

Rachete defensive cu rază lungă de acţiune

„Cred cu tărie că semnarea acestui memorandum înseamnă mai mult decât un angajament de afaceri, reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între noi toţi. Reprezintă o relaţie de cooperare consolidată cu industria românească, construită deja pe o fundaţie existentă şi un parteneriat puternic cu Guvernul României în domeniul apărării. Conducerea dvs. vizionară a făcut posibilă semnarea și avansarea acestui memorandum de înţelegere, iar împreună aducem producţia de rachete defensive cu rază lungă de acţiune în România. SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Patriot Air&Missiles Defense”, a declarat preşedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer, la evenimentul de presă de miercuri.

Potrivit ministrului Economiei, mai sunt câţiva paşi care trebuie să fie făcuți pentru ca producţia să înceapă cât mai curând posibil, producţia înseamnă şi investiţii  din partea română şi a spus că le-a dat asigurări directorului Electromecanica şi directorului general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. „Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a fost Florin Spătaru, la întrebarea presei. El care nu a dat un termen pentru începerea producției, care va fi destinată livrării și pe piaţa internă şi pe cea externă.

În 10 iulie 2019, în timpul mandatului Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria, Compania Aerospațială Romaero și compania americană Raytheon au semnat un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea cooperării industriale pentru programul Patriot, care va permite companiei românești să ofere servicii de producție și mentenanță tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România. Conform oficialilor de la Ministerul Economiei, Patriot este un sistem defensiv antiaerian și anti-rachetă care reprezintă elementul de bază al apărării NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor avansate și dronelor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult