Românii care se vaccinează începând de joi vor primi o zi liberă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat: 27 07. 2021, 15:21
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Românii care se vaccinează începând de joi vor avea dreptul la o zi liberă de la locul de muncă. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis vinerea trecută, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial și are termen de intrare în vigoare de trei zile.

Persoanele care merg la centrele de vaccinare începând de joi vor avea dreptul, la cerere, la câte o zi liberă, și pentru prima doză, și pentru rapel.

Modificarea legislativă, menită să încurajeze populația să se imunizeze, a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare de joi.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, ritmul de vaccinare din România reprezintă o reală îngrijorare în special pentru populația vulnerabilă, bătrânii și persoanele care suferă de boli cronice. La populația vârstnică, procentul de imunizare este destul de slab, de circa 35%.

De la începutul campaniei de vaccinare în România și până luni, au fost vaccinate 9.332.709 de persoane, dintre care 4.799.19 au primit ambele doze de vaccin, potrivit statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 175 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, două decese și unul anterior perioadei de referință, potrivit informării de marți a Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Care este procedura

Mai concret, facilitățile sunt prevăzute de Legea nr.221 pentru pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Beneficiile au fost introduse printr-un nou articol, art. 211:

(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

  • a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  • b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
  • c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

(2) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Dispozițiile prezentului articol nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Sursa: Monitorul Oficial