Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan

Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan
Rafinăria Petromidia. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 06/07/2022, 13:54

O instanță din Rusia a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), compania care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră printr-una dintre cele mai mari conducte din lume, să își suspende activitatea pentru 30 de zile.

Potrivit presei internaționale, însă, exporturile de petrol prin această conductă nu au fost încă suspendate.

De altfel, orice perturbare majoră a CPC ar pune o presiune suplimentară pe piața mondială a petrolului, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare din 1970 și până în prezent.

Potrivit Adevărul, prin conducta CPC România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari, deținută de Rompetrol. Această rafinărie este cea mai mare din România, având o capacitate de rafinare de aproximativ șase milioane de tone.

Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă, constituite conform obligaţiilor legale. Stocurile permit şi asigură funcţionarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcţie de gradul de utilizare, dar şi de eventualele condiţii meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.

Operaţiunile conductei au fost deja întrerupte de deteriorarea echipamentului unor echipamente în acest an.

Care este motivul pentru care instanța din Rusia a luat această decizie

Potrivit CPC, viceprim-ministrul rus Viktoria Abramchenko a solicitat autorităților de reglementare să inspecteze instalațiile părții ruse a consorțiului. În urma inspecției ar fi fost constatate unele nereguli în ceea ce privește planurile de abordare a scurgerilor de petrol, în contextul în care CPC s-a confruntat în 2021 cu o astfel de scurgere.

CPC a anunțat că a făcut recurs la decizia instanței din Novorossiisk, solicitând suspendarea executării hotărârii pentru a evita o oprire a activității care ar putea produce consecințe grave pentru echipamente.

Conducta CPC este în centrul atenției din februarie, de la declanșarea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. Sancțiunile occidentale impuse ca urmare a războiului au dus la scăderea exporturilor rusești și la creșterea prețului petrolului la nivel mondial, potrivit Reuters.

Kazahstanul a anunțat că Guvernul discută despre măsurile pe care le-ar putea lua pentru a atenua impactul restricțiilor asupra exporturilor de petrol prin intermediul CPC.

Aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol din Kazahstan au fost exportați anul trecut prin intermediul conductei CPC.

Separat, autoritățile din Kazahstan au anunțat producerea unei explozii la uriașul câmp petrolier Tengiz, principala sursă de petrol pentru CPC. Doi oameni au murit în urma incidentului.