Rușinea de la Călugăreni. Niciun elev de la Liceul „Mihai Viteazul” nu a luat Bac-ul

Publicat: 07 07. 2021, 13:38

Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Călugăreni (județul Giurgiu) este unul dintre liceele care, anul acesta, la examenul de Bacalaureat, nu se poate lăuda cu o rată a promovabilității demnă de menționat. În schimb, numărul de zero elevi promovați la sesiunea din această vară a examenului maturității nu face altceva decât să pună pe gânduri autoritățile. Atât pe cele locale, cât și pe cei care conduc, la nivelul județului, destinele învățământului.

Reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar Giurgiu declarau, pentru GÂNDUL, faptul că principalul motiv pentru care există rata de zero promovare a examenului de Bacalaureat la Călugăreni este legat de notele sau mediile de intrare în liceu, modalitate practicată de ani buni de zile.

„Atâta vreme cât avem elevi cu note de unu și ceva, doi, sau trei care intră la liceu, nu ne putem aștepta ca, în patru ani, de liceu, să se petreacă miracole și să ajungă, în clasa a XII-a, să treacă cumva examenul de Bacalaureat. Singura soluție – și acest proiect iată că a fost demarat la nivelul județului nostru – este legat de învățământul dual, învățământul profesional, asemenea instituții de învățământ urmând să apară tocmai pentru acești copii care nu pot face față cu brio unor examene”, spuneau reprezentanții ISJ Giurgiu.

La rândul său, directorul liceului, Maria Ochetan, declară:

„Nu este motiv de mândrie pentru noi…Anul trecut, la sesiunea din toamnă, am avut doar doi elevi care au trecut examenul, iar anul acesta, din păcate, nu avem niciunul la prima sesiune. Așteptăm acum și examenul de toamnă, sperăm să fie ceva mai pregătiți decât acum…nu putem spune totuși că se fac minuni. Ne-am străduit din adâncul sufletului să facem tot ce ne-a stat nouă în putință însă în procesul educațional e nevoie de trei factori: școala, elevul și părintele.

Ca atare, sperăm într-o colaborare care până acum nu prea a existat. Eu sunt director de doi ani, dar, dacă mă întrebați pe mine, problema cea mai mare este admiterea cu 1, cu 2, cu 3 în liceu! Notele acestea reflectă o slabă pregătire cu care îi primim pe elevi. Este drept, anul trecut am avut elevi care au intrat în clasa a IX-a cu note de șapte, de opt, și de la ei așteptăm ca la examenul de bacalaureat să nu ne facă de rușine. Noi, profesorii, autoritățile locale, facem tot ce ne stă în putință pentru a le oferi infrastructura de care au nevoie pentru pregătire, dar trebuie ca și ei, elevii, să învețe!”, mai declara Maria Ochetan.

Liceul are un istoric negativ

În sesiunea din vara anului trecut, același liceu ocupa tot ultimul loc în clasamentul instituțiilor de învățământ din județ, cu promovabilitate 0, din cei 22 de elevi înscriși, toți 22 fiind declarați respinși, doar doi obținând o medie între 5 și 6. Sesiunea din toamna lui 2020 a însemnat reușita pentru doi elevi: unul cu medie între 6 și 6,99, iar cel de-al doilea cu medie între 7 și 7,99.

Anul acesta, la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat, din 10 înscriși, toți 10 au obținut medii ce nu le-au permis trecerea examenului: 7 cu medii sub 5, iar alți 3 cu medii sub 6.

Cea mai mare rată de promovare a examenului maturității în județul Giurgiu l-a avut Colegiul Național „Ion Maiorescu” cu 90,95% urmat de Liceul Teoretic „Tudor Vianu” cu 55,50% și Liceul Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin Vale, cu 47,81%. Rata de promovare a examenului de Bacalaureat la Giurgiu este de 51,28%.