S-a decernat Premiul Nobel pentru FIZICĂ. Ce sunt attosecundele

Publicat: 03 10. 2023, 13:33
S-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică. Ce sunt attosecundele / Sursa FOTO: Facebook

Cercetătorii Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au fost recompensaţi marţi, 3 octombrie, cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023.

Anunțul oficial l-a făcut Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Cine a câștigat în 2022

Potrivit unui comunicat oficial publicat de Comitetul Nobel pe site-ul organizației, nobelprize.org, cei trei cercetători au fost premiaţi pentru „metode experimentale care generează attosecunde de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei”.

Attosecunda este o unitate de timp în Sistemul Internațional de Unități egală cu 1×10⁻¹⁸ dintr-o secundă. Pentru comparație, o attosecundă reprezintă pentru o secundă ceea ce o secundă înseamnă pentru aproximativ 31,71 miliarde de ani.

În 2022, premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger pentru descoperiri revoluţionare în domeniul mecanicii cuantice.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare „Nobel” va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul „Nobel” a continuat marți cu premiul pentru Fizică, urmat de premiul pentru Chimie (miercuri, 4 octombrie), înainte de mult aşteptatul premiu pentru Literatură (5 octombrie) şi de premiul Nobel pentru Pace (6 octombrie), singurul care va fi decernat la Oslo.

Marți, Premiul Nobel pentru Medicină pe anul 2023 a fost câștigat de Katalin Kariko şi Drew Weissman, pentru „descoperirile lor despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager eficiente împotriva Covid-19”.