Sacheen Littlefeather, actrița care a refuzat Oscarul în numele lui Marlon Brando, a murit la 75 de ani

Publicat: 03 10. 2022, 12:34
Foto: PROFIMEDIA

Sacheen Littlefeather, actrița devenită celebră după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar, atunci când a refuzat, în numele lui Marlon Brando, un premiu pentru producţia „Naşul” la gala din 1973, a murit duminică la vârsta de 75 de ani. Actriţa s-a luptat vreme îndelungată cu o boală necruțătoare, cancerul la sân.

Însă, după aproape 50 de ani de când a fost huiduită pe scena Oscarurilor, în 2022, Sacheen Littlefeather a primit scuze din partea Academiei Americane de Film.

„Insultele pe care le-aţi suferit din cauza acestei declaraţii au fost deplasate şi nejustificate. Povara emoţională pe care aţi purtat-o şi costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile. De prea mult timp, curajul de care aţi dat dovadă a rămas nerecunoscut. Pentru aceasta, vă oferim atât cele mai sincere scuze, cât şi sincera noastră admiraţie”, se arată în scrisoarea trimisă de către preşedintele din acea perioadă a Academiei, David Rubin.

De ce a fost huiduită Sacheen Littlefeather în 1973

Sacheen Littlefeather, actriţă şi activistă, a fost huiduită la ceremonia din 1973, când a explicat de ce celebrul actor Marlon Brando nu a putut să accepte premiul Oscar pentru Cel mai bun actor pentru rolul din filmul ”Naşul”. Mult-râvnitul premiul a fost refuzat în semn de protest faţă de tratamentul aplicat de Hollywood nativilor americani.

La aproape 50 de ani de la incidentul neplăcut petrecut chiar pe scena premiilor Oscar, după ce a primit scuzele Academiei Americane de Film, actrița Sacheen Littlefeather a răspuns printr-un comunicat.

„Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători – au trecut doar 50 de ani. Trebuie să ne păstrăm simţul umorului în legătură cu acest subiect, tot timpul. Este mijlocul nostru de supravieţuire. Îmi încălzeşte inima să văd cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Oscarul acum 50 de ani”, a declarat actrița.

Muzeul Oscarurilor, inaugurat anul trecut în luna septembrie, s-a angajat să se confrunte cu ”istoria problematică” a industriei cinematografice, exemple fiind rasismul din ”Gone with the Wind” ( Pe aripile vântului) sau problemele mult mai recente legate de controvesa minorităților.