SALARII scăzute pentru sute de mii de români și creșteri de prețuri în lanț de la 1 septembrie. Se cere suspendarea tichetelor de masă

SALARII scăzute pentru sute de mii de români și creșteri de prețuri în lanț de la 1 septembrie. Se cere suspendarea tichetelor de masă
SALARII scăzute pentru sute de mii de români și creșteri de prețuri în lant de la 1 septembrie - Foto: Pixabay
Publicat: 17/07/2023, 10:32
Actualizat: 17/07/2023, 12:41

Salariile micșorate și creșterile de prețuri sunt de departe cel mai negru scenariu pentru milioane de români și pare că se apropie cu pași mari, în timp ce Guvernul Ciolacu caută tot felul de scenarii pentru a reduce deficitul bugetar, dar care lovesc crunt în buzunarul nostru.

Coaliția de guvernare are în vedere mai multe scenarii pentru a acoperi deficitul bugetar, însă toate variantele se traduc prin pierderi pentru românul de rând. Cei mai afectați vor fi cu siguranță cei cu venituri mici și pensionarii.

Una dintre propunerile pe masa coaliției ar fi creșterea accizelor la carburanți, ceea ce ar afecta toți cetățenii români. Prețuri mai ridicate la carburanți înseamnă costuri mai mari la toate produsele care ajung la raft.

Prima majorare a accizelor ar urma să aibă loc chiar din data de 1 septembrie, cu 10 bani pe litru. De asemenea, dulciurile, alcoolul și tutunul vor cunoaște o creștere a prețurilor în același context. În acest sens, Marcel Ciolacu se va întâlni la ora 15:00 cu reprezentanții din industria tutunului.

În plus, începând cu 1 septembrie, aproximativ 2 milioane de angajați ar putea primi salarii mai mici, deoarece scutirea de taxe pentru suma de 200 de lei din salariul minim ar putea fi eliminată. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor fi nevoiți să plătească o contribuție la asigurările de sănătate de 10% din salariu.

PNL cere suspendarea voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă

Totodată, Partidul Național Liberal (PNL) dorește suspendarea voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă, însă Partidul Social Democrat (PSD) se opune acestei măsuri.

Guvernanții pregătesc, de asemenea, impozitarea cu 1% a proprietarilor de imobile scumpe, adică a proprietăților care depășesc valoarea de 500.000 de euro.

Schimbări vor fi operate și în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată (TVA). Astfel, vor exista două cote de TVA, una de 9% și una de 19%. TVA-ul de 9% va fi aplicat la alimente și medicamente, în timp ce pentru celelalte produse și servicii, TVA-ul va crește la 19%.

Cea mai mare provocare pentru membrii coaliției de guvernare este faptul că România nu va reuși să se încadreze în ținta de deficit bugetar asumată, de 4,4%. Astfel, guvernul va încerca să negocieze cu Comisia Europeană un procent mai mare, de aproximativ 5,5% însă șansele sunt destul de mici, iar consecințele vor fi uriașe, întrucât fondurile europene riscă să fie blocate, potrivit Antena 3.

Cristian Diaconescu: „Am fost avertizați că pierdem fondurile de acum 4 luni”

„Asenzația că participăm la guvernare încercând să facem și opoziție la guvernare în același timp. De patru luni au fost avertizați că pericolul de a pierde fondurile europene, nu numai din PNRR, ci și cele de coeziune, este unul real și că deficitele sunt cât se poate de complicate în acest moment.

Perioada de grație după pandemie expirat din perspectiva instituțiilor europene. Deci, având în vedere ce investiții mai avem sunt predominant acoperite de fonduri europene, faptul de a pierde acești bani reprezintă un dezastru și se intră în campanie.

Scenariu negru pentru România

Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, trage un semnal de alarmă cu privire la deficitul bugetar al României.

Potrivit acestuia, în cazul în care oficialii nu vor lua măsuri rapid, deficitul ar putea trece de 6% până la finalul acestui an.

Lazea spune că, în lipsa unor măsuri economice anul acesta și anul viitor, România va deveni „următorul candidat la asistență din partea FMI și la o eventuală suspendare a fondurilor din partea Comisiei Europene”, informează Capital.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra