„Sandokan”, lider al MAFIEI napoletane, a devenit colaborator al justiţiei după 26 de ani de închisoare

Publicat: 30 03. 2024, 00:12
Actualizat: 30 03. 2024, 00:19
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay

Francesco „Sandokan” Schiavone, unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai mafiei italiene, a devenit colaborator al justiției după 26 de ani de închisoare.

În momentul arestării sale în 1998, Francesco Schiavone era fostul conducător al clanului Casalesi, care se afla în Casal di Principe, în apropiere de Napoli și era considerat cel mai puternic clan al organizației mafiote napoletane Camorra. Era considerat unul dintre cei mai bogați și mai cruzi criminali din Europa, potrivit Agerpres.

În urma procesului „Spartacus” asupra a 36 de membri ai clanului Casalesi, el a fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea pe viață.

Președintele Comisiei parlamentare antimafia, Chiara Colosimo, a salutat decizia sa de a colabora cu justiția, spunând că este „o lovitură dură împotriva Camorrei și a crimei organizate”.

Clanul Casalesi și Francesco Schiavone au fost implicați într-o reglare brutală între clanurile care luptau pentru controlul Casal di Principe și pentru traficul de droguri în anii 1980 și 1990. Bestsellerul lui Robert Saviano „Gomora” a povestit despre cruzimea clanului Casalesi și puterea sa economică și politică. A devenit ulterior un film și un serial de televiziune.

Mai mulți membri ai familiei lui Francesco Schiavone au fost „pentiti” („pocăiţi” în italiană) înainte de a se angaja în serviciul justiției.

El a fost recent transferat dintr-o închisoare din nordul Italiei către cea din L’Aquila, unde a fost închis anul trecut naşul sicilian Matteo Messina Denaro. Anumite publicații au susținut că zvonurile cu privire la boala sa au fost doar trucuri pentru a ascunde transferul său în această închisoare în legătură cu colaborarea sa cu justiția.

Francesco Schiavone a fost numit „Sandokan” din cauza asemănării sale ambigue cu actorul care l-a jucat pe eroul omonim, un pirat, într-un serial de televiziune foarte popular din anii 1970.