Sărbătoare importantă pe 9 septembrie. Cui spunem ”La mulți ani”

Publicat: 09 09. 2023, 09:15
Actualizat: 09 09. 2023, 09:15

Pe 9 septembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.

Numele Ana este unul dintre cele mai folosite de creștini. Ea este mama Fecioarei Maria, născătoarea Mântuitotului Iisus Hristos.

Ce nume se serbează de Sfânta Ana

  • Ana
  • Ana Anamaria
  • Ana-Maria
  • Aneta
  • Anișoara
  • Anita
  • Anuța
  • Anica
  • Anca / Ancuța

Semnificația numelui Ana Numele Ana provine din Vechiul şi Noul Testament și este unul dintre cele mai folosite din creștinătate. În România este al treilea cel mai frecvent nume feminin după Maria și Elena. Forma ebraică a numelui este ”Hannah” – specific mai multor personaje biblice – care se traduce ”a binevoi”, ”a avea milă”, ”ascultarea rugăciunii”, ”îndurarea lui Dumnezeu”. Din varianta ebraică, grecii au transformat-o în ”Anna – es”, iar latinii au preluat-o în aceeași formă. Există și teorii potrivit cărora ”Hannah” este abrevierea unei fraze care înseamnă ”Iahve (Dumnezeu) s-a îndurat”.

Cine a fost Sfânta Ana

Sfânta Ana a fost fiică de preot, în timp ce Sfântul Ioachim a făcut parte din neamul lui David. Din cauza faptului că cei doi nu puteau avea copii, i-au făcut pe ceilalţi să creadă că familia lor este blestemată.

În societatea iudaică, familiile care nu aveau copii erau socotite ca nefiind binecuvântate de către Dumnezeu. Sfânta Ana s-a căsătorit cu Ioachim încă de tânără, însă abia la o vârstă foarte înaintată a reușit să dea nașterea Fecioarei Maria, cea care va avea să fie mama Mântuitorului Iisus Hristos.

Timp de 30 de ani, Sfinții Ioachim și Ana s-au străduit să aibă un copil, însă chiar dacă nu au primit această binecuvântare, aceștia nu au încetat să ducă o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Drept pentru care Bunul Dumnezeu nu le-a lăsat neascultate rugile.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Ioachim şi Ana

De sărbătoarea Sfinţii Ioachim şi Ana, femeile nu au voie să spele cu mâna. Se consideră lipsă de respect către mama Fecioarei Maria. Femeile care nu vor respecta acest lucru, se spune că sărăcesc

Potrivit tradiţiei, se mai spune că, dacă eşti copil, nu ai voie să-ți superi părinții, iar dacă ești părinte, nu ai voie să-ți superi copilul, altfel Sfânta Ana se va supăra.

De asemenea, munca câmpului sau orice are legătura cu munca în gospodărie este interzisă. Cei care nu vor respecta vor fi pedepsiți cu somnul lung al morții.

Femeile însărcinate, sunt încurajate ca în această zi de 9 septembrie să pășească pragul bisericii, pentru a avea o sarcină ușoară.

Pe 9 septembrie, de sărbătoarea Sfinții Părinți Ioachim și Ana este bine să oferi în dar un cadou unui copilaș dintr-o familie amărâtă, întru cinstirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului.

Foto: Shutterstock