Scrisoarea pe care i-a trimis-o Bush lui Ceaușescu, cu două luni înainte de Revoluție / Cum a fost grațiat ultimul condamnat la moarte al regimului, spionul Mircea Răceanu

Scrisoarea pe care i-a trimis-o Bush lui Ceaușescu, cu două luni înainte de Revoluție / Cum a fost grațiat ultimul condamnat la moarte al regimului, spionul Mircea Răceanu
Scrisoarea pe care i-a trimis-o Bush lui Ceaușescu, cu două luni înainte de Revoluție / Cum a fost grațiat ultimul condamnat la moarte al regimului, spionul Mircea Răceanu / Foto colaj: Facebook / Wikipedia
Publicat: 20/12/2020, 00:00

George Bush, președintele SUA în 1989, i-a trimis o scrisoare secretă lui Nicolae Ceaușescu, cu două luni înainte de Revoluția din decembrie, în care îl ruga să-i cruțe viața diplomatului Mircea RĂCEANU, condamnat la moarte pentru SPIONAJ. De teama unui scandal internațional, tiranul a cedat!

Mircea Răceanu a fost ultimul condamnat la moarte de regimul comunist, scrie fanatik.ro.

Acesta a fost arestat din motive politice, în ianuarie 1989 și acuzat de spionaj în favoarea SUA! În timpul interogatoriilor, Răceanu a recunoscut că spiona pentru americani. Pedeapsa lui a fost moartea, dar, la rugămintea lui George Bush, tiranul Ceaușescu l-a grațiat pe spion, comutând sentința capitală în 20 de ani de pușcărie.

Bush Sr., salvarea lui Răceanu

„Stimate domnule președinte, mi s-a adus la cunoștință că Mircea Răceanu, care o perioadă îndelungată a fost specialist pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii în Ministerul Afacerilor Externe al României, a fost judecat, găsit vinovat de acuzațiile ce i-au fost aduse și condamnat la moarte. Ca un gest umanitar, vă solicit să excludeți posibilitatea aplicării sentinței capitale în acest caz. Cu sinceritate, George Bush”, este textul complet al scrisorii care l-a înduplecat pe liderul de la București.

Mircea Răceanu este fiul lui Grigore Răceanu, unul dintre semnatarii „Scrisorii celor 6”, în care era condamnat regimul Ceaușescu.

În seara de 31 ianuarie 1989, Răceanu a fost reținut în timp ce mergea cu mașina, alături de soția sa, Mioara, la o petrecere găzduită de ambasadorul american.

Cei doi au fost duși la sediul Securității din Calea Rahovei, unde nevasta lui Răceanu a fost percheziționată „până la piele”.

A recunoscut activitatea de spionaj

În timpul anchetei, Răceanu a recunoscut că a fost recrutat în 1974 de agentul CIA Bruce Primmer. Miza ar fi fost ispititoare: „2.000 de dolari depozitați lunar, pe numele său, la o bancă americană și 5.000 lei la București”, scria Silviu Brucan, în cartea sa „Generația irosită”.

Dovezile erau multiple și Mircea Răceanu a fost condamnat la moarte. Mircea Răceanu a fost eliberat din închisoare în 1990, imediat după Revoluție și a părăsit România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom