Scumpiri. Consiliul Concurenței: Liberalizarea pietei va aduce diferențe de 100 -200 lei la gaze și 10-20 lei la curentul electric

Scumpiri. Consiliul Concurenței: Liberalizarea pietei va aduce diferențe de 100 -200 lei la gaze și 10-20 lei la curentul electric
Publicat: 14/06/2021, 11:34
Actualizat: 14/06/2021, 11:40

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, susține că facturile plătite de consumatorii casnici, în contextul liberalizării de la 1 iulie a pieței de gaze și a celei de electricitate, vor fi mai mari momentan cu 10 – 20 lei pe lună la electricitate la o gospodărie medie, în timp ce la gaze diferența va fi de 100-200 lei, la iarnă.

Bogdan Chirițoiu atrage atenția consumatorilor că trebuie să se intereseze care sunt cele mai avantajoase oferte pentru gaze și electricitate, pentru că altfel vor avea de pierdut de la 1 iulie.

 „Este bine că se liberalizează piața de gaze și piața de electricitate la casnici. Important este să convingem cât mai mulți oameni să treacă la contracte care să fie mai avantajoase pentru ei”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la Digi24.

El spune că deși „nu este foarte simplu să pricepi facturile de gaze și electricitate”, consumatorii trebuie să fie foarte atenți la contractele pe care le vor încheia de la 1 iulie.

 Nu vor fi cele mai avantajoase condiții posibile, furnizorii și de gaze și de electricitate vor avea în oferta lor și contracte care sunt mai avantajoase pentru clienții casnici, dar dacă ei nu vor face efortul să se intereseze și să încheie aceste noi contracte vor fi mutați în contracte mai scumpe. Cine nu face nimic la 1 iulie pierde – Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Diferențe mari la gaze

Cea mai mare creștere la factură se va resimți la gaze pe timpul iernii, când consumul este și mai ridicat, de altfel, precizează președintele Consiliului Concurenței.

Momentan în realitate, la electricitate, diferența este de 10 – 20 lei la consum la o gospodărie medie. La gaze, acum, vara, diferența nu este mare, dar când va veni iarna, la cei care se încălzesc pe gaze, estimările noastre sunt că diferența pe lună va fi de cam 100 – 200 de lei” – Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu recunoaște că nu “este foarte simplu să pricepi factura de gaze și electricitate, ele pot fi un pic mai prietenoase”, iar mai mult, chiar și el a prins vreo două luni de iarnă pe contractul vechi.

‘’N-am stat să fac calcule foarte amănunțite, am mers ochiometric. Dar am colegi care știu exact câți bani economisesc. Sunt clar oameni mai judicioși cu banii proprii decât reușesc eu să fiu’’, a mai precizat Bogdan Chirițoiu.

De la 1 iulie, prețurile la gaze și enegie electrică vor fi mai mari, mai ales pentru consumatorii care nu și-au schimbat contractele pentru a trece în piața concurențială și rămân în serviciul universal. La gaz, scumpirea prognozată este între 20 și 25%,  în timp ce la energie electrică estimările vizează un interval între 5 și 7% de la 1 iulie, fiind așteptată, însă, și o o creștere similară la sfârșitul anului, potrivit lui Răzvan Nicolescu, fostul ministru al energiei.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Nu, nu este o glumă! Cât a ajuns să coste un porumb fiert pe plaja...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Ultimă oră de la Mega Image! Produsul retras de la vânzare. Românii trebuie să afle...
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tragedie în ziua nunții. 17 invitați au fost uciși de trăsnet în momentul în care...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Ce s-a aflat despre tânărul mort, în București, după o șicanare în trafic. Adevărata cauză...
COMPENSAȚII la factura energiei electrice. Cum obții reduceri la suma primită, dacă ai avut pană...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
CARANTINĂ NAȚIONALĂ! S-ar putea întâmpla în 2 săptămâni
Lovitură grea pentru șoferi! Vor rămâne fără permis dacă fac asta. S-a schimbat legea
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...