Scumpiri în lanț la început de an! Românii vor plăti mai mult pentru alimente, energie, carburanți și țigări

Scumpiri în lanț la început de an! Românii vor plăti mai mult pentru alimente, energie, carburanți și țigări
Scumpiri în lanț la început de an! Românii vor plăti mai mult pentru alimente, energie, carburanți și țigări / Foto: Pixabay.com
Publicat: 03/01/2021, 10:11

Pâinea și carnea se scumpesc în 2021, după ce uleiul deja și-a majorat prețul cu 20%, iar prețul pâinii va fi mai mare cu 15%, în următoarele luni! Acesta este avertismentul de ultim moment al Federației Naționale Agro Pro.

Explozia de prețuri ar fi putut fi evitată, dacă Ministerul Agriculturii ar fi mărit rezerva de grâne a țării, avertizează specialiștii citați de antena3.ro.

Anul agricol 2020 a fost unul extrem de secetos, iar cerealele au atins prețuri-record. De exemplu, tona de grâu de panificație s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an și a trecut lejer de 1.000 de lei.

Și porumbul s-a scumpit cu 185 lei pe tonă, iar toate aceste scumpiri se vor resimți în buzunarele românilor.

„Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Şi la carnea de porc vom avea o scumpire. Intervine şi scumpirea combustibilului de la 1 ianuarie”, a spus Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

Țigările, carburanții și energia electrică vor fi mai scumpe din cauza majorării accizelor de la 1 ianuarie 2021.

La energie, cei care beneficiază de tariful universal și nu și-au schimbat furnizorul vor fi afectați de scumpiri, după liberalizarea pieței de energie electrică.

Prețul energiei electrice va fi mai mare cu până la 26%, potrivit unui studiu realizat de Asociația Energie Inteligentă.

Tot de la 1 ianuarie 2021 s-au scumpit și carburanții. Prețul unui litru de benzină fără plumb crește cu 6 bani, iar un litru de benzină cu plumb se scumpește cu peste 6 bani.

Și pentru litrul de motorină românii vor plăti mai mult cu 6 bani pe litru.

Fumătorii vor fi și ei afectați de scumpirea țigărilor, chiar din luna ianuarie. În aprilie, acciza totală urmează să fie majorată în două etape, informează sursa citată.

Se deschid restaurantele și cafenelele din Sibiu! Măsurile sunt valabile până în 15 ianuarie

Autoritățile sibiene au transmis, sâmbătă dimineață, că restaurantele și cafenelele din municipiul Sibiu se pot redeschide în interior începând cu 2 ianuarie 2021. Rata de infectare în Sibiu a ajuns la 2,17 la mie. În județ mai sunt 18 localități unde rata de infectare depășește 3 la mie, cea mai mare incidență fiind în orașul Miercurea Sibiului.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase