Ședință de Comitet Director la Spitalul Colentina: ”Creștere alarmantă a cazurilor de infecție cu varianta DELTA, iar lipsa de personal este o problemă gravă” (SURSE)

Ministerul Sănătății a solicitat DSU activarea Mecanismului de protecție civilă al UE: 40.000 de pacienți COVID-19, tratați cu anticorpi monoclonali neutralizanți

La Spitalul Colentina din Capitală are loc o ședință de urgență a Comitetului Director, motivul fiind creșterea alarmantă a cazurilor de infecție cu varianta DELTA a COVID-19.

În acest moment, la Secția de Terapie Intensivă sunt deja 10 pacienți internați, unii dintre aceștia fiind în stare gravă.

Resursa umană este esențială, într-un astfel de context îngrijorător, au transmis surse medicale pentru GÂNDUL, iar cea existentă este ”epuizată, terminată psihic și fizic”.

”Ideea ca ATI adulți poate primi și copii este aberantă”

Aceleași surse medicale din spitalul Colentina consideră ca, în ritmul acesta, ne vom confrunta cu o mare problemă, iar cazurile vor crește exponențial, de la o zi la alta, cu atât mai mult cu cât sunt trei puncte de reper care contribuie la această situați

  • Vacanțele
  • Festivalurile aflate în desfășurare
  • Începerea noului an școlar

Din păcate, potrivit informațiilor transmise, situația tinde să devină critică și – ceea ce este foarte grav – nu sunt luate măsurile necesare pentru a ușura munca medicilor epuizați.

Mai mult, medicii spun că la Secția ATI adulți a Spitalului Colentina nu pot fi internați copii, iar o astfel de idee este, pur și simplu, ”aberantă”.

”Situația devine critică. Iar în acest timp nu sunt luate deloc măsuri care să ne ușureze munca prin stoparea răspândirii acestei boli. Se știe clar că aceasta variantă DELTA este foarte contagioasă. Ideea ca ATI adulți poate primi și copii este aberantă, exclus așa ceva”, spun medici din Spitalul Colentina contactați de GÂNDUL.

Persoane nevaccinate, peste 90% din decesele asociate COVID-19

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că peste 90% din decesele asociate COVID-19 din ultima săptămână au fost la persoane nevaccinate. Peste 35% dintre decese au fost în Călăraşi, Bucureşti, Timiş, Constanţa şi Iaşi.

92.8% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 5% la persoane vaccinate cu schema incompletă. De la începutul pandemiei şi până acum, un caz din 77 a fost înregistrat la personal medical. 86% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 57.4% din decese au fost la bărbaţi.

INSP a mai transmis și că 94.6% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată (mai multe detalii AICI).