Senatul SUA: Procesul contra lui Donald Trump este constituțional / Fostul președinte al SUA, acuzat de „instigare la insurecție”

Senatul SUA: Procesul contra lui Donald Trump este constituțional / Fostul președinte al SUA, acuzat de „instigare la insurecție”
Senatul SUA: Procesul contra lui Donald Trump este constituțional / Fostul președinte al SUA, acuzat de „instigare la insurecție” / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 10/02/2021, 06:42
Actualizat: 10/02/2021, 07:39

Procesul punerii sub acuzare a fostului preşedinte Donald Trump se va relua mâine de la ora 12:00, ora locală. Fiecare parte implicată în proces va avea 16 ore la dispoziţie pentru a-şi prezenta cazul. Senatul SUA a anunțat că procesul contra fostului președinte este constituțional. Trump este acuzat de „instigare la insurecție”.

Procurorii Camerei Reprezentanţilor şi avocaţii lui Donald Trump au terminat de deliberat

Părţile acuzării şi apărării nu pot depăşi opt ore alocate pentru prezentare, care se va întinde pe durata a două zile maxim, scrie Mediafax.

Senatul va avea la dispoziţie în fiecare dintre zile patru ore pentru a chestiona părţile implicate în proces. Dacă procurorii aleg să cheme martori sau să solicite mai multe documente, fiecare parte poate avea la dispoziţie adiţional patru ore pentru a-şi prezenta cazul.

Apărarea şi acuzarea vor avea apoi un total de patru ore pentru a-şi susţine argumentele finale.

Atât republicanii, cât şi democraţii sunt dornici să finalizeze rapid procesul, scrie BBC.

Știrea inițială. Senatul SUA a stabilit prin vot, marţi seară, că procesul împotriva fostului preşedinte Donald Trump, acuzat de „instigare la insurecţie”, este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat.

După prezentarea argumentelor ambelor părţi, Senatul a decis printr-un raport de voturi de 56 la 44 că procesul împotriva lui Donald Trump este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat. Şase senatori republicani au votat alături de colegii democraţi pentru continuarea procedurii, informează publicaţia The Hill şi site-ul Axios.com, citate de Mediafax.

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru „instigare la insurecţie”, a început marţi în Senatul SUA. Avocaţii lui Donald Trump au contestat constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind „inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale”. Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

Avocații acuză o „tentativă de reducere la tăcere a unui rival politic”

În plus, avocaţii fostului preşedinte, David Schoen, Bruce Castor, Michael van der Veen şi Julieanne Bateman, au respins argumentele „absurde” ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de „reducere la tăcere a unui adversar politic”. „Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni”, afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump. Cel mai probabil, Donald Trump va fi achitat, dacă nu vor apărea noi dovezi semnificative împotriva sa, notează site-ul de ştiri Axios.com. Atât liderii democraţi, cât şi cei republicani vor să încheie rapid procedura.

„Instigare la insurecție”

Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru „instigare la insurecţie”. Potrivit articolului de inculpare, „Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite”. Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. „Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept”, arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Trump: „Mi-a fost analizat discursul și…”

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. „Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal”, a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte judecat în Senat după expirarea mandatului.

Joe Biden nu va face comentarii pe tema procesului din Senat în cazul lui Donald Trump

Preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează să facă vreun comentariu pe tema procesului din Senat care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump, acuzat de „instigare la insurecţie”, anunţă Casa Albă, potrivit publicaţiei The Hill, citată de Mediafax.

„Joe Biden este preşedintele SUA, nu este analist politic. Nu va exprima opinii privind argumentaţia din proces, nu urmăreşte procesul, este vorba de o procedură a Senatului”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei Statelor Unite.

„În mod clar, este vorba de un eveniment important pentru ţară, nu neagă nimeni acest lucru. Dar atenţia noastră, atenţia preşedintelui se concentrează pe oferirea de locuri de muncă, pe aducerea sub control a pandemiei, iar aceste lucruri înseamnă că nu vom analiza toate chestiunile referitoare la procedura din Senat, nu considerăm că este necesar să facem acest lucru şi nu este rolul nostru”, a subliniat Jen Psaki.

Joseph Biden se va întâlni marţi seară că lideri ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, pentru a discuta despre detaliile planului de asistenţă financiară în valoare de 1.900 de miliarde de dolari.

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru „instigare la insurecţie”, a început marţi în Senatul SUA.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase