Sindicatele din Poliția Penitenciară organizează mitinguri de protest începând cu 8 februarie. Unde vor avea loc acțiunile și care sunt revendicările sindicaliștilor

Publicat: 05 02. 2021, 15:50
Actualizat: 05 02. 2021, 15:51
Sindicatele din Poliția Penitenciară organizează mitinguri de protest începând cu 8 februarie. Unde vor avea loc acțiunile și care sunt revendicările sindicaliștilor

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară – reprezentând 85% din totalul personalului – au decis un calendar comun de proteste, urmând a avea loc mitinguri de protest la sediile Ministerului Justiției, dar și ale penitenciarelor. 

Potrivit informațiilor transmise într-un comunicat de presă, prima acțiune de protest va avea loc luni – 8 februarie 2021 -, la sediul Ministerului justiției (interval orar 11,00-13,00) si va fi urmată de mitinguri organizate joi, 11 februarie, la Penitenciarele Craiova, Botoșani și Deva (interval orar 11,00-13,00).

”Declanșarea protestelor este provocată de lipsa de soluții dar mai ales de reacție a Ministrului justiției care a recepționat în mai multe rânduri, atât direct cat si in scris, problematica, fără a oferi niciun răspuns în termenul asumat. Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, in timp util” , transmit reprezentanții federațiilor sindicale PUBLISIND si Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP), Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) și Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP).

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară vor organiza mitinguri de protest la:
  • Ministerul Justiției – luni, 8 februarie 2021, ora 11,00
  • Penitenciarul Craiova – joi, 11 februarie, ora 11,00
  • Penitenciarul Botoșani – joi, 11 februarie, ora 11,00
  • Penitenciarul Deva – joi, 11 februarie, ora 11,00 

De ce protestează sindicaliștii din Poliția Penitenciară

În comunicatul de presă, reprezentanții federațiilor sindicale care vor organiza aceste acțiuni de protest, începând cu 8 februarie, au expus și motivele pentru care s-a luat o astfel de decizie.

”Protestam pentru ca Poliția Penitenciară este:
  1. Singura instituție din sistemul public care nu acordă majorarea legală de 75% părinților cărora le-a fost interzis prin lege sa rămână cu copii acasă pe durata închiderii școlilor.
  2. Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasa prevăzut de lege.
  3. Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute in norme si in standarde.
  4. Prima instituție din Romania care in 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante fata de standardele in vigoare, in eventualitatea unui buget subdimensionat.
  5. Prima instituție din Romania la numărul de ore suplimentare de munca prestate (peste un milion anual);.
  6. Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget?
  7. Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc)”, transmit sindicaliștii din Poliția Penitenciară.

Revendicările sindicaliștilor

  1. Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020. 
  2. Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
  3. Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.
  4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.
  5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.
  6. Semnarea si publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice.
  7. Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
  8. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.
  9. Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).