Situație dezastruoasă la Poliția Constanța, în plin sezon estival. Două femei, singurii polițiști dintr-o comună de pe litoral!

Publicat: 17/06/2024, 07:00

În plin sezon estival, Poliția Constanța se confruntă cu o problemă gravă de personal, mai ales că numărul foarte mare de turiști atrage ca un magnet răufăcători din țară, dar și din  străinătate. Pe acest fond, în județul Constanța există unități de poliție în care infracționalitatea este gestionată de numai două femei, adică șefa de post și subalterna ei.  

În dimineața zilei de 19 august 2023, un băiat în vârstă de nici 20 de ani s-a urcat drogat la volan și, în apropierea stațiunii 2 Mai, a lovit un grup de cinci tineri, iar doi dintre ei, Roberta Dragomir, în vârstă de 20 de ani, și Sebastian Olariu, de 21 de ani, ambii studenți la Facultatea de Geografie, au murit.

În contextul anchetei s-a stabilit că, înainte să provoace accidentul mortal, Vlad Pascu, șoferul ucigaș, fusese oprit de un echipaj mixt, format dintr-un polițist și un jandarm, după ce a fost observat în timp ce conducea haotic. Cu toate că în mașina lui s-au găsit medicamente clasificate drept droguri de risc și a fost dus la Poliție, șoferul a fost testat doar pentru alcool, deoarece era un singur aparat drugtest, care nu era disponibil. Și chiar dacă ar fi fost, polițistul care știa să-l folosească era oricum în concediu medical.

Cu două săptămâni înainte de tragedia de la 2 Mai, în apropiere de Mangalia, un adolescent în vârstă de 17 ani, din Blaj, a fost și el victima unui accident mortal. Băiatul a fost lovit de un autoturism care l-a proiectat pe banda a doua, unde a fost lovit și de o a doua mașina, care a trecut cu roțile peste el. Șoferii implicați au rămas la locul accidentului și au anunțat Poliția, însă dosarul a rămas nesoluționat și cu multe semne de întrebare legate de condițiile în care s-a produs nenorocirea.

Revoltă în rândul polițiștilor

Pe fondul problemelor generate de fluxul mare de turiști din timpul verii, la Constanța a fost demarat un proiect pilot prin care efectivele de siguranță publică de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) să fie suplimentate cu angajați de la alte structuri. În plus, pentru ca pe stradă să fie mai mulți polițiști, aceștia trebuie să lucreze în ture de opt ore și nu 12 ore cu 24 libere, așa cum erau obișnuiți.

Noul program a provocat o adevărată revoltă, în condițiile în care angajații din Poliție au arătat, prin intermediul liderilor de sindicat, că munca de poliție la opt ore este mult prea obositoare, mai ales că cei care muncesc de noapte nu au suficient timp de refacere până la tura următoare.

Surse din Poliție au spus, pentru Gândul, că suplimentarea cu oameni veniți din alte județe nu ar aduce neapărat beneficii notabile. Asta pentru că cei mai mulți dintre polițiștii trimiși de șefi la Constanța sunt cel puțin lipsiți de experiență profesională, fapt care poate favoriza producerea unor erori.

Totodată, conform strategiei aplicate la IPJ Constanța, pentru ca numărul de polițiști să fie mai mare, aceștia au fost amestecați, indiferent de specializare. Așa s-a ajuns, spun sursele Gândul, ca polițiștii de investigații criminale să patruleze pe străzi, iar agenți de ordine publică să fie luați din stradă și trimiși la dispecerat, din cauza lipsei acute de personal.

Posturile de Poliție ar fi rămas fără oameni

Situația în care se găsește Poliția Constanța este, conform surselor Gândul, una fără precedent. Astfel, la Postul de Poliție Tuzla, din șase funcții, au fost tăiate două, iar cei patru polițiști rămași să instrumenteze dosarele penale sunt trimiși la patrulare.

La Postul de Poliție 23 August, din trei polițiști, unul a fost trimis în altă parte, iar dintre cei doi care au rămas, unul este specializat doar pe linie de ordine publică și nu poate instrumenta dosare penale.

La Postul de Poliție Albești, din cinci funcții, au fost tăiate două. Din cei trei polițiști rămași, unul a plecat benevol în altă parte, motiv pentru care au rămas acolo doar două femei, șefa de post și adjuncta ei.

La Vama Veche, unde funcționează o secție de Poliție, sunt 24 de funcții, din care sunt ocupate numai șase. Ca urmare, în caz de nevoie, polițiștii de la Vama Veche sunt sprijiniți de colegii lor de la Mangalia, dar și de la posturile din zonă.


CITEȘTE ȘI:

Gheorghe Dincă și-a TATUAT corpul cu versete din BIBLIE. Criminalul este convins că în arest s-a produs o minune

Procurorii DNA cercetează modul în care un cunoscut șef din Poliție s-a PENSIONAT la 40 de ani. Ofițerul a fost șef peste județul milionarilor

Adevăratul motiv pentru care criminalul Kostas PASSARIS a fost ținut singur în cameră timp de 23 de ani. Este unicul caz din România

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Jucătoarele de fotbal ale Australiei au ajuns la Paris fără bagaje și echipament medical