Situație tot mai gravă la Băile Tușnad. Primar: „Cred că vom ajunge cel mai mic sat din România. Nu mai avem niciun ban”

Situație tot mai gravă la Băile Tușnad. Primar: „Cred că vom ajunge cel mai mic sat din România. Nu mai avem niciun ban”
Primarul din Băile Tușnad, Butyka Zsolt. Sursa foto: Facebook/Butyka Zsolt
Publicat: 15/12/2021, 19:26
Actualizat: 15/12/2021, 19:26

Situația din administrația de la Băile Tușnad este tot mai gravă, motiv pentru care autoritățile locale cer declararea stării de alertă în oraș, în contextul în care orașul a rămas fără apă din cauza vechimii foarte mari a sistemului.

Patronii din localitate sunt nevoiți să închidă hotelurile, iar unii turiști au fost trimiși acasă.

Primarul localității spune că singura soluție ar fi schimbarea întregului sistem de alimentare cu apă, informează Antena 3.

Conducta care alimentează localitatea, dar și satele Tuşnad, Tuşnadul Nou şi Vrabia, s-a spart, iar repararea defecţiunii necesită timp dar şi fonduri de care primăria nu dispune.

„Avem o problemă foarte mare, nu mare şi încet-încet o să ajungem din staţiune, cred că, în cel mai mic sat din România. Problema e că ţeava existentă nu rezistă. Noi între timp, din bugetul local şi cu ajutorul Consiliului Judeţean, am schimbat pe traseu, până acum, vreo 500 de metri. Între timp, am ajuns în faza de a nu mai avea niciun ban”, a declarat primarul localității, Butyka Zsolt.

Primarul mai adaugă că respectiva conductă se sparge foarte des pentru că lucrarea de acum șapte ani nu a respectat proiectul inițial. Totodată, această conductă este subdimensionată.

„Am făcut demersuri pentru conductă nouă, în valoare de aproximativ 40 de milioane, pentru că trebuie să mai adăugăm câteva hârtii şi sperăm că undeva în ianuraie-februarie să semnăm contractul pentr noua conductă”, a mai adăugat primarul.

Cei care suferă sunt localincii, propietarii hotelurilor, dar si turiştii care au fost nevoiţi să îşi încheie vacanţa mai repede.

Localnicii din Băile Tușnad nu mai au apă de câteva zile

Staţiunea Băile Tuşnad şi satele Tuşnad, Tuşnadul Nou şi Vrabia, au rămas fără apă potabilă, de mai multe zile, după ce conducta care alimentează aceste localităţi s-a spart, iar Primăria nu are bani pentru reparații și cere declararea stării de alertă.

Conducta ar trebui reparată pe o porțiune de 20 de metri, dar primăria localității nu mai are fonduri disponibile. Acum firmele care realizează lucrări de acest fel lucrează pe datorie, spune primarul stațiunii Băile Tușnad, Butyka Zsolt.

Până la remedierea situației, apa este pusă în recipiente de 1.000 de litri, care vor fi amplasate în fiecare cartier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase