Închisoare pentru o menajeră filipineză care a pus apă din toaletă în apa potabilă a familiei la care lucra. Femeia ar fi fost maltratată de angajatori

Închisoare pentru o menajeră filipineză care a pus apă din toaletă în apa potabilă a familiei la care lucra. Femeia ar fi fost maltratată de angajatori
Publicat: 29/09/2021, 11:57

O lucrătoare de uz casnic care a folosit produsele ale angajatorului ei și a umplut recipientul  de apă al familiei cu apă din vasul de toaletă a fost condamnată luni (27 septembrie) la patru săptămâni de închisoare, potrivit unui raport al TODAY. Gozar Rose Magtanong, în vârstă de 32 de ani, a fost închisă pentru patru săptămâni pe 27 septembrie, după ce a pledat vinovată pentru că a scuipat în apă  sau chiar a furat produse cosmetice în valoare de câteva sute de dolari de la angajatorii ei.

Filipineza lucrase pentru un rezident permanent din Singapore, a raportat TODAY.

În iunie anul trecut, angajatorul lui Gozar a observat că cremele ei cosmetice din dormitorul principal se epuizează mai repede decât de obicei.

De asemenea, a observat amprentele degetelor în creme atunci când ea însăși a folosit produsul, conform TODAY.

Angajatorul a instalat camere de supraveghere video, cu vedere la bucătăria ei și vestiarul dormitorului.

Imaginile CCTV au arătat-o pe Gozar folosind cremele în 28 de ocazii, din 29 iulie până în 8 septembrie anul trecut.

Produsele afectate au fost: Serul facial Revive, crema pentru față Etude House și crema antirid La Prairie, în valoare totală de 797 USD.

Angajatorii lui Gozar au dus-o apoi la agenția JPB Employment, pe 10 septembrie, cu intenția de a-i înceta contractul de angajare.

TODAY a raportat că Gozar a scuipat salivă într-un recipient din care familia a băut apă.

De asemenea, a mărturisit că a umplut ulciorul cu apă din vasul de toaletă de mzi multe ori.

Gozar a spus că a scufundat o cârpă, pe care a folosit-o pentru a șterge televizorul și mesele, în vasul de toaletă. Apoi a strâns cârpa într-un vas, înainte de a transfera apa în ulcior, a spus AZI.

Angajatorul, soțul și fiul ei au băut în necunoștință de cauză.

Procurorul adjunct Grace Teo a declarat instanței că Gozar a început să facă toate acestea în septembrie 2019, fără niciun motiv.

Avocatul lui Gozar, Kevin Liew, a spus că a fost supusă „unui mediu mai puțin favorabil”.

„Motivele nu sunt expuse pentru a se absolvi greșeala, dar inculpata îndeamnă instanța să ia cunoștință de factorii de stres cu care se confrunta”, a spus domnul Liew.

Menajera filipineză a fost maltrată

Detaliind unele dintre presupusele maltratări pe care le-a suferit Gozar în timpul angajării sale, avocatul Liew a spus că Gozar dormea la miezul nopții și se trezea în zori.

Angajatorul ei i-ar fi păstrat telefonul mobil, astfel încât Gozar nu a putut contacta familia ei.

În ceea ce privește dieta lui Gozar, Liew a spus că familia i-a oferit pâine și cafea dimineața, terci după-amiaza și resturi seara.

„A fost mustrată că a mâncat ouă în reședință. Cântărea aproape 40 kg când era angajată acolo. Când face greșeli, este certată cu un limbaj violent”, a adăugat  Liew, potrivit TODAY.

Lucrătoarea domestică a mai susținut că i se datorează două luni și 10 zile de salariu. Procurorul a precizat că Ministerul Forței de Muncă investighează problema.

 Liew a spus că Gozar a cerut în numeroase ocazii să fie transferată

Ea mai spusese agenției de menajere că vrea să fugă, dar era convinsă să rămână pentru a-și îngriji cei trei copii acasă în Filipine, se arată în raport.

Procurorul a spus că aceste plângeri nu ar trebui să aibă o pondere atenuantă asupra pedepsei care urmează să fie pronunțată, deoarece acestea nu au fost confirmate de anchetele actuale, adăugând că Gozar nu a fost nevoit să comită infracțiunile.

Pentru ambele infracțiuni de răutate și deturnare, Gozar ar fi putut fi închisă până la doi ani sau amendată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase