Slujba de Înviere oficiată de Papa Francisc. LIVE de la Vatican

Publicat: 03 04. 2021, 21:13
Papa Francisc a fost operat. Anunțul medicilor și decizia Vaticanului / Sursa FOTO: wikimedia.org

Slujba de Înviere oficiată de Papa Francisc. Pentru al doilea an la rând, din cauza restricțiilor impuse, Papa Francisc oficiază Slujba de Înviere de la Vatican în format restrâns. Spre deosebire de alte dăți, slujba din acest an a suferit o serie de modificări.

În primul rând, Sfânta Liturghie nu se mai celebrează la altarul mărturisirii lui Petru, ci la altarul Catedralei.

Slujba de Înviere oficiată de Papa Francisc. Credincioșii nu mai primesc lumină

Apoi, ceremonia luminii și binecuvântarea aprinderii ei nu se va mai desfășura în atriul lăcașului de cult. Locul a fost mutat în altarul mărturisirii, iar acolo puținii participanți prezenți nu vor ține în mâini lumânări. Pe de altă parte, Liturghia din 2021 a Paștelui catolic nu va cuprinde și botezul adulților, cum se obișnuia; se va face, totuși, reînnoirea făgăduințelor de la botez.

Slujba din prima zi de Paște va începe duminică dimineață la ora 11.00 (ora României), la altarul Catedralei Sf. Petru. După Sfânta Liturghie, Papa Francisc va transmite tradiţionalul mesaj pascal şi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

Procesiunea Via Crucis, al doilea an la rând fără public

Vineri seară, Papa Francisc a condus procesiunea Via Crucis („Drumul Crucii”) pe esplanada Bazilicii Sfântul Petru. Pentru al doilea an consecutiv, devoţiunea a avut loc fără public, însă cu participarea unor copii italieni.

Procesiunea Via Crucis reface ultimele ore ale drumului Mântuitorului Iisus Hristos spre Golgota. Pe parcursul ei au loc 14 opriri în care sunt citite meditaţii. În 2020, Papa Francisc a încredinţat unor deţinuţi lectura meditațiilor, iar anul acesta ele au fost pregătite de câțiva tineri, membri ai unui grup de cercetaşi şi ai unei parohii din Roma.

Fiecare oprire a fost ilustrată cu desene realizate de copii. La prima oprire, care aminteşte de condamnarea la moarte a lui Iisus de către Pilat din Pont, un băieţel a povestit ce a pățit. „Când eram la un curs pregătitor, Marc, un copil din clasa mea, a fost acuzat că a furat mâncarea unui altui coleg. Ştiam că nu e aşa, dar am rămas tăcut. De fiecare dată când îmi aduc aminte de acest lucru, îmi este ruşine. M-am spălat pe mâini. Azi regret foarte mult asta”, a povestit el.