Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei: „Militari Residence, sau alte cartiere, s-au dezvoltat într-o lipsă de reglementare. Oamenii suferă de tot ce înseamnă utilități” | VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 05 12. 2022, 22:00

This browser does not support the video element.

Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei, a explicat, luni, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, cum s-au dezvoltat cartierele-dormitor din jurul Capitalei, care în prezent au probleme cu infrastructura.

Potrivit fostului administrator public al orașului, zona Militari Residence este un exemplu de dezvoltare fără o reglementare teritorială integrată.

„Multe din localitățile din jurul Bucureștiului s-au dezvoltat haotic, pentru că nu a existat un plan integrat de dezvoltare urbană. În mandatul de la Primăria Capitalei, pe care l-am avut ca city manager, am contractat Banca Mondială pentru a dezvolta și pentru a elabora a strategie integrată de dezvoltare urbană, care să cuprindă toată zona Metropolitană.

Nu știu ce s-a mai petrecut pe parcurs, pentru că trebuia făcut un plan de măsuri”, a declarat Sorin Chiriță în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:

Despre dezvoltarea zonei metropolitane a Capitalei, dar și despre poluare, a vorbit și Marius Pavel, consilier general la Primăria Capitalei.

„Bucureștiul este un oraș în mijlocul Bărăganului, și care este poluat în special din cauza prafului care se ridică”

„Nu s-a mai întâmplat nimic, la fel ca Planul de Mobilitate Urbană, care nu este aplicat azi (…) Bucureștiul este un oraș în mijlocul Bărăganului, și care este poluat în special din cauza prafului care se ridică din Bărăgan, din cauza faptului că Nicolae Ceaușescu, la momentul în care a dezvoltat Sectorul Agricol Ilfov, a tăiat o parte din pădurile din jurul Bucureștiului (…) Acel plan de creare a Centurii Verzi a fost o promisiune a actualului primar general. Nu se întâmplă nimic”, a declarat Marius Pavel în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

De asemenea, Sorin Chiriță a oferit și exemple de cartiere care s-au dezvoltat la marginea Bucureștiului, „într-o lipsă de reglementare teritorială integrată”.

„Vorbim de Militari Residence, sau de alte cartiere rezidențiale dezvoltate în jurul Bucureștiului. Aceste cartiere s-au dezvoltat în fragmentarea aceasta a administrației publice locale, într-o lipsă de reglementare teritorială integrată, și aici o vină o au  autoritățile centrale, Guvernul și Parlamentul (…)

O mare parte din această dezvoltare, care nu avea infrastructură, nu avea rețea de canalizare, absolut nimic, s-a dezvoltat în Chiajna, o localitate limitrofă. Practic, oamenii aceia suferă de tot ce înseamnă utilități și a trăi într-un oraș civilizat. S-a creat un oraș în oraș, dar fără o dezvoltare a infrastructurii rutiere, a infrastructurii de apă și canal, de iluminat public”, a mai declarat Sorin Chiriță.