Speciile de cafea „uitate” care cresc la temperaturi mai ridicate ar putea contribui la viitorul industriei cafelei, amenințată de schimbările climatice

Speciile de cafea „uitate” care cresc la temperaturi mai ridicate ar putea contribui la viitorul industriei cafelei, amenințată de schimbările climatice
Vitals Coffee, Manhattan Beach, Statele Unite. Foto: Unsplash.com
Publicat: 20/04/2021, 07:30
Actualizat: 20/04/2021, 07:54

Oamenii de știință dezvăluie că  stenophylla – o specie rară și amenințată din Africa de Vest – are potențialul de a asigura viitorul cafelei cu gust deosebit. Cafeaua, redescoperită în sălbăticie în 2018, după ani de căutări, are combinația unică de toleranță la temperaturi ridicate și o aromă superioară – o linie de salvare industriei de cafea de miliarde de dolari, care este vulnerabilă la schimbările climatice.

O nouă specie de cafea ar putea salva industria cafelei

Într-o nouă lucrare publicată ieri în Nature Plants, oamenii de știință de la Royal Botanic Gardens, Kew, Universitatea din Greenwich, CIRAD (Centrul francez de cercetare agricolă pentru dezvoltare internațională) și Sierra Leone dezvăluie rezultatele unui studiu aprofundat: „specii de cafea redescoperite au potențialul de a ajuta la protejarea industriei cafelei împotriva schimbărilor climatice”.

S-a constatat că  Stenophylla (Coffea stenophylla), o specie sălbatică rară din Africa de Vest de Sus, tolerează temperaturi mult mai ridicate  decât cafeaua Arabica (Coffea arabica), cea mai populară cafea din lume, în timp ce are o aromă superioară. Aceste calități unice înseamnă că stenophylla ar putea fi cultivată în curând comercial, dar în locuri mult mai calde decât Arabica. De asemenea, are potențialul de a fi utilizat ca resursă de reproducere, pentru a produce noi culturi de cafea rezistente la climat pentru consumul global. Această descoperire vine într-un moment crucial, deoarece până în acest moment, experții nu au identificat niciun mijloc robust de a proteja cafeaua de criza climatică.

Dr. Aaron Davis, șeful cercetării în domeniul cafelei de la RBG Kew și autorul principal al lucrării, spune: „Protecția viitoare a lanțului de aprovizionare cu cafea pentru a face față schimbărilor climatice este vitală – cafeaua conduce o industrie globală de miliarde de dolari, susține economia mai multor zone tropicale. și asigură mijloace de trai pentru mai mult de 100 de milioane de fermieri de cafea. Găsirea unei specii de cafea care înflorește la temperaturi mai ridicate și are o aromă excelentă este o descoperire științifică o dată în viață – această specie ar putea fi esențială pentru viitorul cafelei de înaltă calitate. ”

O cafea care poate face față temperaturilor în creștere Endemică în Guineea, Sierra Leone și Coasta de Fildeș, stenophylla crește sălbatic în zonele tropicale fierbinți la altitudine mică, la doar 400 m deasupra nivelului mării.

După colectarea datelor pentru Arabica, robusta și stenophylla, autorii lucrării au început să lucreze pentru a înțelege cerințele lor fundamentale de mediu. Au descoperit că stenophylla crește și se cultivă în condiții climatice similare cu robusta, dar cu o cerință medie anuală mai mare de 24,9⁰C (1,9⁰C mai mare decât cea a robustei) și cu o substanțială 6,2-6,8⁰C mai mare decât Arabica.

De asemenea, cafeaua Stenophylla este tolerantă la secetă, deși acest atribut necesită cercetări suplimentare.

Stenophylla: Testul gustului

Nu au fost înregistrate informații senzoriale pentru stenophylla timp de 100 de ani, din cauza deficitului său de cultivare și a rarității în natură, astfel încât a fost esențial ca această specie să fie evaluată în mod corespunzător. Obținând un eșantion mic de la parteneri din Sierra Leone, stenophylla a fost evaluată de un grup de degustare de experți la Union Hand-Roasted Coffee din Londra în vara anului 2020. 

Pentru a ajunge la statutul de „specialitate”, o cafea are nevoie de un scor de 80 de puncte sau mai mare. Jeremy Torz de la Union Coffee a spus: „Arabica este în prezent singura noastră specie de cafea de specialitate și, prin urmare, acest scor, în special dintr-un eșantion atât de mic, a fost surprinzător și remarcabil”.

După această degustare inițială la Londra, un eșantion suplimentar și mult mai substanțial de stenophylla, de data aceasta din Coasta de Fildeș, a fost obținut de la Centrul de Resurse Biologice Coffea de pe Insula Reunion din Oceanul Indian. Eșantionul a fost evaluat la laboratorul de analiză senzorială CIRAD din Montpellier de către un juriu de judecători și apoi la scurt timp după aceea de experți în cafea de la companii precum JDE, Nespresso și Belco. 

Ce urmează?

Coffea stenophylla este clasificată pe Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate ca fiind „vulnerabilă”, de aceea sunt necesare eforturi urgente pentru a proteja viitorul speciei în natură. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a evalua pe deplin potențialul său ca specie de cultură rezistentă la clima, cu valoare ridicată și resursă de reproducere, inclusiv pretenții de toleranță la secetă și rezistență la rugina frunzelor de cafea. Anul acesta, cele patru institute implicate în planul de hârtie planifică să planteze răsaduri de stenophylla în Sierra Leone și Insula Reunion (CIRAD), pentru a începe evaluarea potențialului său agronomic într-o serie de condiții de mediu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase