9 pași către o amprentă ecologică mai mică și impactul pe care oamenii îl au asupra naturii

9 pași către o amprentă ecologică mai mică și impactul pe care oamenii îl au asupra naturii
Publicat: 08/04/2021, 11:00

La nivel mondial, sunt consumate mult mai multe resurse decât poate regenera natura, fiind nevoie de aproape două planete pentru a ne susține stilul de viață actual. Potrivit specialiștilor, țările din vestul Europei sunt principalele vinovate pentru această situație, așa că fiecare dintre noi poate lua masuri pentru a-și reduce amprenta ecologică.

Amprenta ecologică estimează cantitatea de “mediu” necesară pentru a produce bunurile și serviciile necesare susținerii unui anumit stil de viață. În același timp, ea măsoară impactul pe care oamenii îl au asupra naturii.

Este vorba, practic, atât de cerere, cât și de ofertă. Cererea reprezintă cât de mult iau oamenii din natură, în timp ce oferta este cantitatea de resurse naturale (bioresurse) pe care natura le poate reînnoi, dar și cantitatea de deșeuri pe care le poate absorbi.

Atunci când cererea noastră este prea mare, amprenta ecologică este una negativă.

Pasul 1 – Reducere, reparare, reutilizare, reciclare

Încearcă să consumi mai puțin, întrebându-te înainte de fiecare achiziție: ”chiar am nevoie de acest produs?”

Fii creativ cu lucrurile tale și găsește-le noi întrebuințări. Împachetează cadourile în reviste sau hârtie folosită, transformă borcanele în ghivece pentru flori, sau coase o pătură din toate tricourile pe care nu le mai folosești. 

În ultimă instanță, când obiectul nu mai poate fi nici reparat, nici reutilizat, du-l la un centru de reciclare. 

Pasul 2 – Cumpărături mai rare, dar mai bune

Produsele ieftine tind să se deterioreze mai repede și ajung după scurt timp la gunoi. Investește în produse de calitate, pe care le poți folosi o perioadă mai îndelungată. Astfel, vei reduce consumul de materii prime necesare producției, precum și cantitatea de deșeuri pe care o produci.

De exemplu „moda rapidă” are efecte negative atât pentru mediului înconjurător, cât și pentru oameni. Pe lângă consumul mare de apă, emisiile de dioxid de carbon, și deșeurile rezultate, angajații din această industrie sunt expuși substanțelor chimice folosite în producție. Deseori, aceștia nici măcar nu sunt plătiți suficient pentru munca lor, notează dr. Lorena Axinte pentru Infoclima.

Pasul 3 – Călătorii active

Felul în care călătorești determină, în mare măsură, amprenta ecologică personală. Transportul este responsabil pentru aproape un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global.

  • Mergi pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Astfel, îți poți transforma naveta zilnică într-o oportunitate de a face mișcare.
  • Folosește mașina mai rar, mai ales în oraș, și evită călătoriile cu avionul atunci când mergi în vacanță.

Pasul 4 – O dietă bazată pe mai puțină carne…

… Și mai puține produse de origine animală! Ce mâncăm contează mai mult decât de unde vine mâncarea respectivă. De aceea, cea mai eficientă schimbare pe care o poți face pentru a reduce impactul negativ al dietei tale este să consumi mai puțină carne.

Adoptă o dietă vegetariană măcar o zi pe săptămâna și umple-ți farfuria cu legume, fructe, cereale și fasole. Când ai posibilitatea, alege produse de sezon, pe cât posibil crescute organic.

Nu risipi mâncarea. Dacă risipa alimentară ar fi o țară, ar fi a treia cea mai mare țară cu emisii de CO2 din lume. Cumpără mai puțin, depozitează mâncarea corect, și refolosește resturile rămase.

Pasul 5 – Cum pot fi evitate ambalajele

Ambalajele au un rol important: protejează produsele înainte a ajunge la noi, reducând riscul de a se strica sau murdări. Problema este că aproape tot ceea ce cumpărăm este ambalat, și uneori acesta este inutil. 

Numai 9% din totalul de plastic consumat este reciclat la nivel global. În jur de 12% este incinerat, iar restul merge la groapa de gunoi sau ajunge să polueze oceane și păduri.

  • Evită ambalajele oricând ai ocazia.
  • Cumpără din piețe sau din magazine „zero-waste”, aducându-și recipientele și plasele de acasă. Refuză punga (indiferent de material) pentru cântărirea fructelor și legumelor care nu o necesită (banane, ananas, pepene, dovleac, etc.).
  • De asemenea, folosește o sticlă de apă reutilizabilă, un termos sau o cană de cafea portabilă.

Pasul 6 – Reducerea consumului de apă

Avem nevoie de apă nu numai pentru a supraviețui, ci și pentru agricultură, energie, și construcții. Cu toate acestea, numai 40% din apa de suprafață din Europa atinge o stare ecologică bună.

Redu consumul de apă oricând ai ocazia. Închide robinetul atunci când te speli pe dinți și dacă poți, alege să faci duș, nu baie.

Pasul 7 – Folosirea energiei în mod eficient

Sunt foarte multe feluri în care poți reduce consumul de energie la tine acasă. Folosește becuri economice și stinge lumina când pleci din cameră.

  • Asigură-te că mașina de spălat rufe și cea de spălat vase sunt pline înainte de a le porni.
  • Scoate din priză aparatele și încărcătoarele, chiar și pe cele care intră în stand-by.
  • Înainte de a da termostatul mai tare, mai ia un pulover pe tine.

Pasul 8 – Organizațiile pentru protecția mediului

În 2019 tineri din aproximativ 185 de țări au participat la demonstrații, cerându-le liderilor politici să ia măsuri pentru prevenirea schimbărilor climatice.

Deși acțiunile individuale contează, schimbarea majoră trebuie să aibă loc la nivelul societății. Organizațiile pentru protecția mediului ajută restul comunității și conducătorii politici să conștientizeze importanța acestui subiect. Implică-te direct într-o astfel de organizație prin orice știi să faci, fie că te pricepi la comunicare, calcule, arte, sau orice altceva.

Evidențiază problemele comunității tale și încearcă să găsești soluții împreună cu alți membri ai comunității din care faci parte. Dacă nu ai timp să fii membru activ, promovează activitatea organizațiilor de mediu și susține-le financiar prin donații.

Pasul 9 – Implicarea activă în viața comunității

Dacă ai drept de vot, susține candidații care se obligă să ia măsuri pentru protecția mediului înconjurător. Citește programul politic al candidatului și asigură-te că acesta conține acțiuni pentru protecția mediului.

Chiar dacă nu poți vota încă, ia legătura cu reprezentanții locali și sugerează-le schimbări ce pot reduce amprenta de carbon a localității, de la un sistem de reciclare mai eficient, la mai multe piste de biciclete.

Poți conduce inițiative similare și la tine în școală, cerând conducerii să instaleze pubele separate pentru reciclat sau parcări pentru biciclete în curtea școlii.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Primele declarații ale iubitei lui Laurențiu Reghecampf! Corina Caciuc e hărțuită pe internet
Dan Negru, în pericol după scandalul cu Biserica. L-au ameninţat cu moartea
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră...
Legea pentru facilitarea accesului pe plajă a persoanelor cu dizabilităţi a fost ADOPTATĂ!
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
Anunțul momentului despre pensiile din România! Cum se calculează, de fapt, pensia
Avertisment la nivel mondial. A apărut o nouă infecție „îngrozitoare”. Simptomele pot fi „ireversibile”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021