Studiu: Evoluția COVID-19 în Europa de la începutul verii. Care sunt concluziile  specialiștilor

Publicat: 22 07. 2021, 18:43

Comitetul de coordonare a vaccinării a prezentat, joi, concluziile unui studiu despre evoluția Covid-19 în Europa de la începutul verii.

„Harta se referă la incidența numărului de cazuri, respectiv la diferența procentuală a numărului de cazuri a ultimelor 14 zile raportat la numărul de cazuri a 14 zile precedente acestora descărcată în 20.07.2021 (rata de creștere/ scădere din 2 în 2 săptămâni)”, explică sursa citată.

Bleu și albastru reprezintă stagnare – scădere, iar roz și roșu reprezintă creștere de până la 200% (roșu închis).

Trei grafice explică evoluția numărului de cazuri noi de infecție, de internări în ATI și decese raportate la 1 milion de persoane din săptămânile 7 până la 29, respectiv 27 (internări ATI) ale anului 2021.

După cum se poate observa, România este colorată în roz, ceea ce înseamnă că și în țara noastră a crescut numărul de cazuri. Culoarea ne încadrează la pragul de 0 – 25% creștere a infecțiilor.

Numărul infectărilor cu noul coronavirus a început o creştere bruscă în săptămâna 25 a anului, respectiv finalul lunii iunie, ajungând la 2/3 din magnitudinea valului precedent.

Cu toate acestea, atât internările în ATI, cât şi decesele sunt mult scăzute comparativ cu valul anterior. CNCAV precizează că, până în prezent, 47% din populaţia Europei a fost vaccinată cu cel puţin o doză.

Potrivit specialiştilor, media cazurilor noi din săptămâna 29, comparativ cu săptămâna cu media cazurilor din varful valului anterior, este la aproximativ 60% ( ~2/3).

De asemenea, media cazurilor internate în ATI a săptămânii 27 reprezintă 6% din media cazurilor noi aferente saptămânii 27, respectiv 10% din media cazurilor noi aferente săptămânii 25 (2 săptămâni în urmă, când a început creşterea valului).

Media deceselor din săptămâna 29 reprezintă 0.7% din media cazurilor noi aferente saptămânii 29, respectiv 2% din media cazurilor noi aferente săptămânii 25 (4 săptămâni în urmă, când a început creşterea numărului de cazuri);

Potrivit CNCAV, până în 20.07.2021, în Europa au fost vaccinate cu doza 1 47% persoane şi cu doza 2 36%.

Care sunt concluziile  specialiștilor

  • vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de deces;
  • vaccinurile împreună cu măsurile de protecţie non-farmaceutice sunt principala cale de a limita efectele pandemiei.