Studiu îngrijorător: Peste 22% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost la medic anul trecut

Publicat: 09 03. 2021, 13:02
Studiu îngrijorător: Peste 22% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost la medic anul trecut

22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost la medic anul trecut, arată un studiu realizat de de Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Respondenţii se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta cu COVID-19, lipsa accesului la servicii medicale şi dificultatea de a ajunge la spital.

Conform unui studiu realizat de Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), 96,3% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare respondenţi se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) şi dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Dintre aspectele pe care pacienţii le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital – 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14,10% şi mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficienţa cardiacă a scăzut

Potrivit studiului, vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficienţa cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenţii chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active. Dintre respondenţi 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilaţie atrială, 8,6% insuficienţă cardiacă, 8,2% angină pectorală şi 6,6% infarct miocardic.

Pacienţilor le este teamă de COVID-19 şi trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluţii imediate: o boală precum infarctul nu aşteaptă să treacă pandemia. Mergeţi la medic dacă simţi durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, ameţeală, respiraţie îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunaţi-vă medicul de familie”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

La studiul făcut de COPAC online în luna februarie au răspuns 320 pacienţi cu boli cardiovasculare.

Care este tensiunea ideală la o persoană, astfel încât riscul cardiovascular să fie cel mai redus

Medicul cadiolog Silviu Dumitrescu a explicat care este tensiunea ideală a unei persoane, astfel încât să fie redus foarte mult riscul cardiovascular.

„Este un lucru extrem de important pentru a ne menține o viață sănătoasă și lipsită de evenimente cardiovasculare să avem tensiune sănătoasă. În prezent știm că o valoare optimă în general  de 120 cu 70 (12 cu 7 -n.r.) ar fi zona ideală în care riscul cardiovascular este cel mai redus (…)

E foarte bine să avem un tensiometru acasă și din când în când să avem obiceiul să avem această curiozitate”, a explicat medicul cardiolog Silviu Dumitrescu la Antena 3.

Cum se măsoară corect tensiunea

Potrivit medicului, tensiunea trebuie măsurată corect, adică nu după ce ne-am supărat, nu după ce am făcut un efort, ci după ce am stat 5-10 minute liniștiți, de preferat la orizontală.