STUDIU: „Superimunitatea” împotriva SARS-CoV-2, descoperită în cazul unor pacienți care au trecut prin boală, dar s-au și vaccinat

Publicat: 09 09. 2021, 11:58
Sursa foto: Shutterstock

Imunizarea pasivă – adică cea dezvoltată ca urmare a trecerii prin boala COVID-19 – este de cele mai multe ori mai slabă decât imunizarea activă, prin vaccin, însă cercetătorii au descoperit și excepții: unii pacienți care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, s-au vaccinat și apoi s-au vindecat au dobândit o imunitate „de fier”.

O serie de studii publicate în ultimele luni arată că unii pacienți COVID-19 care s-au și vaccinat după trecerea prin boală au dezvoltat un nivel de anticorpi deosebit de ridicat și, ca urmare, o imunitate solidă, transmite NPR.org. 

Dr. Paul Bieniasz, cercetător la Universitatea Rockefeller, e de părere că acestă veste este una îmbucurătoare, mai ales în contextul apariției unor noi tulpini ale SARS-CoV-2. Asta deoarece sistemul imun al pacienților despre care studiile vorbesc este unul flexibil și pare că funcționează eficient și în cazul mutațiilor noi.

„Putem spune că aceste persoane sunt protejate față de majoritatea – dacă nu cumva împotriva tuturor – tulpinilor SARS-CoV-2”, e de părere Dr. Paul Bieniasz.

Vaccinul împotriva tuturor variantelor SARS-CoV-2, aproape de realitate

„Superimunitatea” acestor foști pacienți COVID-19 a fost denumită de către cercetătrori „imunitate hibrid”, deoarece în majoritatea cazurilor a fost descoperită la persoane care au trecut prin boală, dar și-au făcut și vaccinul.

„Aceste persoane au avut un uimitor răspuns la vaccin. Cred că ei sunt cei mai avantajați în lupta cu virusul. Anticorpii lor pot neutraliza chiar și SARS-CoV-1, virusul care a apărut acum 20 de ani, diferit față de SARS-CoV-2”, a declarat dr. Theodora Hatziioannou de la Universitatea Rockefeller.

Aceasta spune că noile date arată cât de eficient poate fi vaccinul dezvoltat pe bază de ARN mesager în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală.

„Sunt eforturi conjugate de a descoperi un vaccin care să ne protejeze împotriva tuturor variantelor SARS-CoV-2. Aceste date arată că suntem aproape de a-l avea”, conchide dr. Theodora Hatziioannou.