Românii care sunt în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție mai puține oportunități de angajare. Posturile scoase la concurs, de companii, sunt cu 20% mai puține decât în toamna trecută, spun specialiștii în Resurse Umane.
Eliminarea facilităților fiscale în unele domenii precum IT, dar și majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie, sunt printre principalele motive, potrivit TVR.
Companiile din IT au redus angajările, după ce Guvernul a eliminat facilitățile fiscale pentru sector. De la 1 ianuarie, angajații cu salariul brut de până la 10.000 de lei nu mai beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 10%.
„IT-ul este în continuare industria care recrutează mult. Dar față de anii anteriori estimăm undeva între 20 și 30% scăderea numărului de oportunități. Cu mai multe explicații. O parte sunt de natură fiscală, altele țin de cererea care este la nivel global”, precizează Dragoș Gheban, organizatorul unui târg de locuri de muncă.
În total, angajatorii au pus la dispoziție 5.000 de locuri de muncă, cu 2.000 mai puține decât la ediția din toamna trecută.
Cei mai afectați sunt candidații fără experiență, pentru că – odată cu majorarea salariului minim brut, la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie – managerii au devenit mai selectivi.
„Angajatorii, atunci când au de ales între un om cu experiență și un om fără experiență, la așteptări salariale similare, probabil vom alege întodeauna unul care poate să ofere mai mult”, afirmă Florin Hulea, expert în Resurse Umane.
Retail-ul, comerțul și serviciile oferă mai multe oportunități de angajare, iar consilierii de carieră le recomandă candidaților să nu se uite doar la oferta salarială.
„Să se pregătească pentru interviu. Să cerceteze compania, să vadă care e cultura organizațională, să ia din piață referințe vis-a-vis de angajatorul respectiv”, a declarat Corina Neagu, consilier de carieră.
FOTO – Captura video: TVR