Surpriză pentru românii care așteaptă poștasul cu pensia sau diferite înștiințări. Poșta Română plănuiește reduceri de personal și este în prag de grevă generală

Publicat: 04 10. 2022, 19:51
Sursa foto: Mediafax Foto

Poșta Română plănuiește reduceri de personal până la 1 noiembrie, iar angajații care își dau demisia ar putea primi salarii compensatorii. Mai mult, SNLP amenință cu greva generală, pe fondul tensiunilor dintre conducere și angajați la negocierea noului Contract Colectiv de Muncă.

Potrivit planului de restructurare propus de conducerea Poștei, directorul general provizoriu al Poștei ar propune reduceri de personal, până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, iar angajații care își dau demisia până la 1 noiembrie ar putea primi între trei și cinci salarii compensatorii. Până în acest moment, documentul nu a ajuns la salariați, iar negocierile cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali sunt în desfășurare.

Sindicatul acuză managementul Poștei că a amânat începerea negocierilor pentru noul CCM, astfel încât acest act nu poate fi încheiat așa cum prevede legea, până în data de 5 octombrie 2022. Deși SNLP a cerut încă din luna august accesul la datele necesare și stabilirea unui calendar de negocieri, administrația a realizat prima întâlnire cu sindicaliștii abia în data de 5 septembrie. Ca urmare, pentru finalizarea Contractului Colectiv a fost propusă data de 5 octombrie, termen care nu poate fi, însă, respectat.

În acest timp, au apărut planurile de reducere a personalului, prin plecări voluntare, cei care ar accepta încheierea contractului individual de muncă până la 1 noiembrie, urmând să primească între 3-5 salarii compensatorii, în funcție de vechime. Excepție de la această regulă fac cei care au mai puțin de șase luni până la pensie și care nu mai pot „beneficia” de salarii compensatorii.

Conducerea Poștei susține că schimbarea Contractului Colectiv are în vedere doar simplificarea actului, introducerea unor clase salariale noi și a unor noi funcții, presupuse de modernizarea Companiei.

Sindicaliștii susțin că politizarea instituției din ultimii 20 de ani este de vină pentru birocrația excesivă, în contextul în care sunt inventate noi posturi în organigramă, la fiecare ciclu electoral. De asemenea, sindicatul refuză negocierea fără posibilitatea consultării cu salariații și amenință cu greva la nivel național dacă nu va fi extins termenul până la care operează actualul Contract Colectiv, cel puțin cu 30 de zile, informează DCNews.ro.