SURSE: Întrunire de lucru la Guvern, pe tema costurilor cu încălzirea și a preluării ELCEN de Primăria Capitalei

SURSE: Întrunire de lucru la Guvern, pe tema costurilor cu încălzirea și a preluării ELCEN de Primăria Capitalei
Publicat: 02/12/2021, 22:33

Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la Palatul Victoria, la care va fi prezent şi premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit Biroului de presă al Executivului și surselor din Primăria Capitalei citate de Agerpres,  la discuţii vor mai participa ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Constanţei, Vergil Chiţac.

Pe 27 noiembrie, Nicuşor Dan afirma că urmează să aibă o întâlnire la nivel de miniştri – Finanţe, Dezvoltare, Energie – pe tema preluării ELCEN de către Primăria Generală, declarându-se optimist că părţile implicate o să ajungă la o soluţie pe acest subiect.

„O să fie întâlnire săptămâna viitoare (…) la care o să fie ministrul Finanţelor, ministrul Dezvoltării şi ministrul Energiei, pentru a vedea care este soluţia. Eu sunt optimist că o să ajungem la o soluţie, pentru că este o aşteptare de 15 ani, ca sistemul de producţie, cu cel de transport şi distribuţie să fie unificate”, a declarat Nicuşor Dan, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, primarul general arăta, într-o postare pe Facebook, că urgenţa Bucureştiului e legată de costul termoficării, în condiţiile în care au crescut preţurile în sectorul energetic şi că „e de dorit un efort comun” al Primăriei, Guvernului şi cetăţenilor pentru a acoperi aceste creşteri.

„Cu privire la subvenţia pentru termoficare, vom avea un răspuns în urma unei analize care se face atât pentru Bucureşti, cât şi pentru celelalte municipii care au cerut sprijin guvernamental. E o chestiune foarte importantă pentru Capitală – chiar critică, începând cu luna ianuarie. Şi, spun din nou, nu e problema singulară a Bucureştiului, ci e o problemă pe care o au şi celelalte mari municipii din România. Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al Primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri”, preciza edilul general.

Luna trecută Nicușor Dan a solicitat fostului premier Florin Cîțu extinderea limitei de îndatorare a Primăriei Municipiului Bucureşti în vederea achitării unei prime tranşe pentru pentru preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei. În același timp, edilul a sugerat că PMB și Guvernul ar putea subvenționa două treimi din prețul gigacaloriei începând de anul viitor.

„Ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1,075 miliarde de lei și am discutat cu primul ministru o posibilitate de ajutor de împrumut pe care Primăria Municipiului București să-l ia astfel încât Primăria să achite această primă tranșă.”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general a discutat cu premierul despre subvenția la gigacalorie
Nicușor Dan a mai declarat că au fost două subiecte ale discuției, unul dintre acestea fiind subvenția la gigacalorie, abordat la o întâlnire a premierului cu primarii la începutul săptămânii. Fiecare primar a trimis necesarul și s-a pus în discuție care este maniera echitabilă pentru toate orașele care au sisteme de termoficare, care să fie ajutorul echitabil din partea Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase