Nicușor Dan le promite locuitorilor Capitalei că nu vor plăti mai mult pe gigacalorie lunile următoare. „Bucureştenii nu plătesc pierderile din reţea”

Nicușor Dan le promite locuitorilor Capitalei că nu vor plăti mai mult pe gigacalorie lunile următoare. „Bucureştenii nu plătesc pierderile din reţea”
Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 27/11/2021, 13:56
Actualizat: 27/11/2021, 15:23

Primarul general al Capitalei le-a dat asigurări, sâmbătă, bucureștenilor, că nu vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare pe gigacalorie decât cel de 164 de lei din prezent, deocamdată. Potrivit lui Nicușor Dan, tariful majorat, dacă se va decide asta, se va regăsi în facturile locuitorilor Capitalei după două luni de la adoptarea eventualei Hotărâri a Consiliului General al Municipiului București. Edilul-șef a făcut declarațiile după prima întâlnire de lucru cu Nicolae Ciucă în calitate de premier, în urma căreia s-a declarat „foarte optimist”.

Primarul general a detaliat ce se va întâmpla cu facturile bucureștilor recordați la sistemul centralizat de încâlzire.

„Dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General…”

„Pentru locuitorii Capitalei, mesajul este că în acest moment tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eventual, eventual, şi eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, după cum v-am declarat ieri, dar acel tarif pe care eventual îl vom mări va fi plătit peste două luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General. Deci pentru factura de noiembrie, care va fi plătită în ianuarie, bucureştenii să ştie că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie, pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, bucureştenii să ştie că vor plăti în continuare 164 de lei”, a spus Nicușor Dan, sâmbătă, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă.

Edilul-șef a subliniat că locuitorii nu plătesc și pierderile din rețea. „Trebuie să fim foarte, foarte corecţi pe chestiunea asta. Bucureştenii nu plătesc pierderile din reţea. În momentul acesta, dacă ne referim la preţurile dinainte de 1 noiembrie, preţurile dinainte de 1 noiembrie, gigacaloria era 200 de lei plus TVA, producţia, adică cât cumpăra Termoenergetica gigacalorie de la producătorul ELCEN, era 200 de lei plus TVA, da? Şi bucureştenii plăteau 164 de lei, inclusiv TVA, deci bucureştenii plăteau mai puţin decât cu cât cumpăra Termoenergetica de la producător”, a spus Nicușor Dan.

„Eu sunt foarte optimist că o să primim un ajutor din partea statului, aşa cum sunt foarte optimist că o să primească toate oraşele care au sisteme centralizate de încălzire”, a spus primarul general al Capitalei, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă. „Probabil că la ministrul Finanţelor trei plus patru, adică datoria de trei şi cu obligaţiile noastre de curente de patru e mai mic decât 4,5, dar matematica, din păcate, e alta. Legat de chestiunea cine acordă bani, aici este o decizie, după cum ştiţi, bugetul pe anul 2022 este atributul Parlamentului, da? Şi eu sper să existe înţelepciune în Parlament astfel încât autorităţile locale care sunt în dificultate, şi vorbesc aici de toate autorităţile locale care au sisteme centralizate de încălzire să poată să fie ajutate să treacă această iarnă”, a spus Nicușor Dan.

Mesajul noului ministru al Finanțelor

Adrian Câciu (PSD), noul ministru al Finanțelor, i-a transmis, vineri, primarului General al Capitalei, că instituția are bani. „Urmează să ne vedem, am avut o discuție informală pe tema aceasta, pentru că trebuie să ne vedem foarte serios cu domnul Nicușor Dan. E foarte simplu să spunem ”alocăm bani”. Să știți că Primăria Capitalei are bani; un primar gospodar putea să mute, prin hotărârea Consiliului General, pe baza rectificărilor bugetare interne și locale, trebuia să rezolve problemele. Deci, nu plecăm de la ideea – noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și foarte aplicată cu domnul primar general. Pentru că aici nu este între ministrul finanțelor, ministrul energiei, primarul capitalei; este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași drama ca și dvs. și nu aveți nici dvs., nici eu, nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar că nu are bani, cineva nu îl finanțează, dacă trebuia să-l finanțeze, sau etc. De aceea, am decis ca după această minivacanță și întoarcerea tuturor la lucru, pentru că unii, probabil, nu sunt la muncă, vorbesc de demnitarii primari, sau mai ales la domnul Nicușor Dan, nu știu dacă va fi disponibil, dar eu sunt disponibil să discut cu el chiar și în această minivacanță, vom avea discuții cu miniștrii de resort care sunt implicați, în sensul Ministerul Finanțelor, ca finanțator, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, pentru că aici este un risc și pentru Primăria Capitalei să aibă o problemă cu hotărâri defalcate TVA anul viitor, și cu domnul primar general, care trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiți nu pentru a sta în conturi, prost distribuiți sau, mă rog, deficitar distribuiți, ci pentru oameni.”, a declarat Adrian Câciu, vineri, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Întrebat în privința sprijnului privind preluarea ELCEN, Nicușor Dan a spus că se va discuta mai concret într-o altă întâlnire. „O să fie o întâlnire săptămâna viitoare, asta a fost agreat la această discuţie, o să fie o întâlnire săptămâna viitoare la care o să fie ministrul Finanţelor, ministrul Dezvoltării şi ministrul Energiei, pentru a vedea care este soluţia. Eu sunt optimist că o să ajungem la o soluţie, pentru că este o aşteptare de 15 ani ca sistemul de producţie, cu cel de transport şi distribuţie să fie unificate. Deci o să aveţi informaţii săptămâna viitoare, când o să aibă loc această întâlnire la nivel de miniştri”, a spus primarul general al Capitalei.

De ce a propus mărirea tarifului

Nicușor Dan a propus, vineri, în ședinţa ordinară a Consiliului General, ca de la 1 decembrie prețul gigacaloriei pentru populație să crească de la 164 de lei la 280 de lei, dar proiectul nu a ajuns pe ordinea de zi.

„Înainte de ordinea de zi, vă explic stadiul prețului la gigacalorie. Propunerea pe care am făcut-o de la 1 decembrie, prețul pe gigacalorie să fie 280 de lei cu tot cu TVA, a rezultat dintr-o discuție cu consilierii din majoritate, îmbrățișată de PNL și PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie (…) Propunerea se bazează pe o evaluare a creșterii de preț (…) Acest tarif de 164 de lei nu s-a mai mărit din anul 2011. Ne-am uitat și la prețurile gigacaloriei din orașele din țară. Acolo erau între 200 și 280 pe gigacalorie”, a anunțat, vineri, Nicușor Dan, înainte de începerea ședinței CGMB.

La sfârșitul lui octombrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), de la 176,55 lei la 329,41 lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...