„Tatăl Nostru”, cea mai cunoscută rugăciune din lume, se modifică

Publicat: 24 11. 2020, 16:22

Cea mai cunoscută rugăciune din lume, „Tatăl Nostru”, se modifică.

Din data de 29 noiembrie, prima duminică a noului an liturgic după ritul roman sau latin, în cele mai multe eparhii italiene, rugăciunea „Tatăl Nostru” va fi recitată altfel. Pe de altă parte, celelalte biserici vor trebui să se pună în temă cu schimbarea până la Paștele 2021, informează agenția italiană ANSA, citată de Rador.

„Nu ne duce în ispită” devine „nu ne abandona ispitei”

Din cea mai cunoscută rugăciune din lume va fi eliminat versetul „nu ne duce în ispită”, care devine „nu ne abandona ispitei”.

Această modificare privește în esență traducerea din textul original în greaca veche. Papa Francisc a dorit această noua versiune a rugăciunii „Tatăl Nostru”, așadar a fost deja adoptată de alte conferințe episcopale în respectivele lor limbi.

Între timp, în vederea Crăciunului, ar putea exista un nou protocol pentru cea mai ascultată (și aglomerată) Liturghie a anului. CTS și CEI ar putea întocmi câteva indicații, de la program până la prezență, de la coruri la procesiuni. Printre problemele care urmează a fi rezolvate, de exemplu, cea a programului cu o posibilă prelungire de o oră sau două, pentru seara de 24 decembrie, a măsurilor de restricție (astăzi la ora 22:00), pentru a garanta participarea la „Liturghia de la miezul nopții”. Ar trebui să aibă loc controale riguroase la intrări, respectând numărul maxim al celor care pot sta într-o biserică, garantând distanțarea socială pentru toți. Indicațiile ar putea fi impuse pentru persoanele care pot sta în altar și pentru coriști.

Mitropolitul Clujului îndeamnă românii la rugăciune: ”Domnul Isus Hristos este ”doctorul cel mare”. Poate tămădui această pandemie”

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, consideră că Isus Hristos, care este „doctorul cel mare”, este singurul care poate tămădui pandemia de coronavirus, relatează MEDIAFAX.

IPS Andrei a declarat sâmbătă în predica rostită în cadrul slujbei de Liturghie de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, că toată lumea, de la mare până la cel mic, trebuie să se roage lui Dumnezeu să înlăture această pandemie.