Telescopul James Webb a surprins CIOCNIREA a două galaxii. Imagini uimitoare făcute publice de NASA

Publicat: 18 04. 2023, 08:25

Telescopul Webb a surprins o explozie orbitoare declanșată de ciocnirea a două galaxii, iar imaginile uimitoare au fost făcute publice de NASA.

Explozia stelară a fost surprinsă de telescopul spațial James Webb, cel mai mare din lume.

Lumina a peste 1 trilion de sori

Televiziunea CNN a difuzat imaginile publicate pe site-ul NASA și susține că explozia orbitoare a fost provocată de ciocnirea a două galaxii spiralate în urma căreia se formează stele.

Cunoscute sub numele de Arp 220, galaxiile care s-au ciocnit și au generat o strălucire în infraroșu care conține lumina a peste 1 trilion de sori.

Pentru comparație, galaxia Calea Lactee are o luminozitate care este echivalentă cu aproximativ 10 miliarde de sori.

Arp 220 se află la 250 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Serpens. Potrivit datelor NATO, aceste două galaxii au început să se ciocnească în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani, declanșând o explozie enormă ce a dus la formarea a aproximativ 200 de „roiuri” uriașe de stele.

Telescopul spațial Hubble, al NASA, a descoperit nucleele celor două galaxii la 1.200 de ani lumină distanță. Fiecare dintre nuclee are un inel rotativ, care dă naștere stelelor și scoate lumina infraroșie orbitoare atât de evidentă în această fotografie făcută de Webb.

La marginea acestei coliziuni între galaxii, telescopul Webb a putut descoperi urme asemănătoare unor cozi de comete, reprezentate în albastru – dovadă a dansului galactic care are loc în Univers.

Rolul telescopului James Webb

Telescopul spațial James Webb este cel mai important observator științific spațial din lume. Webb își propune să găsească răspunsuri la misterele din sistemul nostru solar, să arunce o privire asupra lumile îndepărtate din jurul altor stele și să cerceteze structurile și originile misterioase ale Universului.

Webb este un program internațional condus de NASA împreună cu partenerii săi, ESA (Agenția Spațială Europeană) și Agenția Spațială Canadiană.