Top 3 alimente care combat inflamațiile din corp. Efectele se simt imediat

Publicat: 29 05. 2023, 11:11
Actualizat: 29 05. 2023, 11:34

Inflamaţia este reacţia sistemului imunitar la iritaţie, rănire sau infecţie. Este un răspuns normal (şi de fapt un lucru bun) şi este o parte naturală a vindecării. Însă, este posibil ca inflamaţia cronică să aibă un impact negativ asupra corpului şi sănătăţii noastre. O dietă antiinflamatoare este o modalitate de a contracara o parte din inflamaţia cronică legată de stilul de viaţă, spun specialiștii.

Se ştie că anumite alimente au un risc mai mare de a cauza inflamaţii în organism. Un exemplu este carnea roşie şi grasă, care conţine multe grăsimi saturate. Grăsimile saturate sunt printre substanţele, împreună cu grăsimile trans şi zahărul rafinat, care determină anumite celule ale sistemului imunitar să elibereze proteine ​​inflamatorii în fluxul sangvin.

Alte alimente nu declanşează acest efect şi, în unele cazuri, pot reduce inflamaţia. Acestea includ alimente care sunt bogate în substanţe numite antioxidanţi. Antioxidanţii luptă împotriva substanţelor chimice cunoscute sub numele de radicali liberi care provoacă daune pe termen lung celulelor şi pot creşte inflamaţia.

Alimente cu efect antiinflamator

Cercetările sugerează că persoanele care consumă multe legume, fructe, nuci, seminţe, uleiuri sănătoase şi pește au un risc mai mic de boli legate de inflamaţie. Substanţele găsite în anumite alimente, în special antioxidanţi şi acizii graşi Omega-3, pot avea şi efecte antiinflamatorii.

Exemple de alimente bogate în antioxidanţi includ:

-Mere;
-Anghinare;
-Avocado;
-Leguminoase;
-Fructe de pădure;
-Broccoli;
-Cireşe;
-Legume cu frunze verde închis;
-Fructe oleaginoase;
-Cartof dulce;
-Cereale integrale etc.

Acizii graşi Omega-3 sunt „grăsimi bune” care pot oferi protecţie împotriva bolilor de inimă, cancerului, artritei şi altor afecţiuni.

Exemple de alimente bogate în acizi graşi Omega-3 includ:

-Seminţe de in;
-Pește gras – somon, macrou, hering, sardine etc.;
-Oleaginoase etc.

Există, de asemenea, dovezi că anumite ierburi şi condimente, cum ar fi ghimbirul, turmericul şi usturoiul, pot ajuta la atenuarea inflamaţiei.

1. Turmericul este un condiment cu o aromă puternică, adesea folosit în curry și alte mâncăruri indiene. Unele studii sugerează că poate reduce inflamația legată de artrită, diabet și alte boli. Este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și anticarcinogene. Principalul ingredient activ din turmeric care îi conferă efectele sale antiinflamatorii este curcumina. Studiile au arătat că aceasta poate ajuta la combaterea inflamației cronice in organism prin suprimarea moleculelor inflamatorii.

2. Ghimbirul are numeroși compuși activi care reduc markerii inflamatori din organism.

3. Usturoiul este și el bogat în compuși care reduc markerii inflamatori și cresc nivelul de antioxidanți benefici.

Sursa: qlife.ro