Toți șoferii care nu au asta în mașină pot primi o AMENDĂ de 725 de lei. Mulți ignoră

Publicat: 07 03. 2023, 11:01

Legislația rutieră în vigoare în acest moment în România prevede că toți șoferii au obligația de a avea în mașină un kit de siguranță auto. Acesta include o trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător pentru incendii, iar toate trebuie să fie omologate.

În caz contrar, șoferii riscă o amendă destul de consistentă. Este important de știut că se recomandă să avem în mașină și o vestă reflectorizantă pentru a fi mai vizibili noaptea, însă aceasta nu este obligatorie, informează ProMotor.

„Recomandăm deținerea unei veste reflectorizante în dotarea autovehiculului alături de cele două triunghiuri pentru a spori vizibilitatea atunci când este necesară intervenția la autovehicul, în special pe timp de noapte”, spun reprezentanții Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Legislația rutieră în vigoare prevede obligația pentru conducătorii de autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone de a purta echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenții la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

Amenzi mari pentru cei care nu au acest kit în mașină

Trusa medicală, cele două triunghiuri reflectorizante și stingătorul, toate omologate, sunt, așadar, obligatorii. În cazul în care sunteți depistați de polițiști fără acest kit de siguranță auto, riscați o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, potrivit sursei citate.

Ultimele modificări ale legislației rutiere nu stabilesc ca măsură de sancționare o amendă majorată pentru lipsa lucrurilor din kit-ul de siguranță auto.

Schimbări în Codul Rutier. Ce trebuie să știe toți șoferii. Cum poți rămâne rapid fără permis

Recent, Codul Rutier a fost schimbat, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Noile reguli te pot lăsa fără permis rapid. Astfel, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer „până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.  Noile reguli prevăd faptul că titularul permisului de conducere va primi o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulaţie