Tradiții și obiceiuri de Paște. Ce nu trebuie să faci niciodată de Învierea Domnului

Publicat: 05 05. 2024, 08:33
Actualizat: 05 05. 2024, 08:49
Ouă de Paște. Shutterstock

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinismului, semnificând victoria lui Iisus Hristos asupra morții.

Pe vremea aceea, Maria Magdalena a ajunns prima la mormântul Mântuitorului și a descoperit lespedea care închidea îl ridicată și a mormântul gol. Femeiea a alergat să le vestească apostolilor cele petrecute. Ea nu mai vede îngerul, care le întâmpină pe celelalte femei și nici nu-i ascultă mesajul – că Hristos a înviat.

Tradiții și obiceiuri de Paște

În prima zi de Paşte, creștinii se strâng în jurul meselor îmbelșugate alături de toți cei dragi. Potrivit tradițiilor, de Paşte este bine ca toată familia dintr-o casă să se spele pe faţă cu apa dintr-un vas în care au fost puse ouă roşii şi monede de argint.

Un alt obicei de Paşte este acela de a purta haine noi. Acest obicei reprezintă reînnoirea trupului şi a sufletului. O altă tradiție spune că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. Se spune că transpiri tot anul, potrivit tradiției populare.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Oamenii credeau că viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi îi va prinde ploaia ori de câte ori vor vrea să lucrezi câmpul dacă vor dormi de Paște.

De asemenea, se spune că persoanele cu care ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, cu acea persoană te vei întâlni pe lumea cealaltă.

Nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci e bine să o ții în casă. De fiecare dată când familia are parte de momente dificile, este bine să se aprindă lumânarea. De asemenea, și atunci când este furtună ori o calamitate, este bine să se aprindă această lumânare.