Tradiții și superstiții de Crăciun la români. Ce nu trebuie să faci niciodată pentru a avea noroc tot anul

Publicat: 24 12. 2022, 12:00
Actualizat: 24 12. 2022, 12:52

Mai sunt doar câteva ore până la sosirea Crăciunului, una dintre cele mai frumoase și cele mai așteptate sărbători ale anului, prilej cu care milioane de români se reunesc acasă, alături de de familie și prieteni dragi.

Însă, dincolo de magia petrecerii Crăciunului alături de oamenii dragi, există o serie de tradiții și de superstiții de care ar trebui să ții cont, pentru a avea noroc până la Crăciunul următor.

Ziua de 24 decembrie este cunoscută și ziua de Ajun. În data de 25 decembrie se sfârșește postul Crăciunului, care durează o perioadă de șase săptămâni, iar de acum oamenii se pot desfăta cu bunătățile tradiționale de Crăciun. În seara de Ajun se împodobește și bradul, copiii spun poezii de Crăciun și se ascultă cele mai frumoase colinde de Crăciun.

Se spune că pentru a avea noroc în noul an, nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun. În ziua de Ajun se taie câte un măr, iar dacă mărul are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală tot anul, iar dacă mărul este putred, atunci va muri. În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile: cel care loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atâţia pumni cât a dat.

Tot în Ajunul Crăciunului se merge la colindat. În cele mai multe zone ale țării, la colindat merg grupuri de copii, însă, în zona de nord a României, există sate unde obiceiul colindatului de păstrează din strămoși și merg să vestească nașterea lui Iisus Hristos și persoane adulte.

Tradiții și superstiții de Crăciun la români. Steaua și Capra, obiceiuri străvechi păstrate cu sfințenie

Printre tradițiile legate de Crăciun se numără și mersul cu Capra. Oamenii își pun măști pe față și merg la colindat de la Crăciun până la Anul Nou. Își meșteresc o capră dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, pe care o împodobesc cu decorațiuni de Crăciun.

Mulți copiii merg cu Steaua și se deghizează în magi pentru a vesti oamenilor nașterea lui Hristos. Ei merg din casă în casă în zilele Crăciunului și cântă în special ”Steaua sus răsare”.

Tradiții și superstiții de Crăciun la români

Una dintre cele mai cunoscute superstiții din ziua Crăciunului este legată de vreme. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor. De asemenea, se consideră că cei care s-au născut în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață.

O altă superstiție spune că dacă ai împodobit casa cu crenguțe de vâsc, vei avea noroc tot anul.  Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper. În seara de Ajun, unele persoane matură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează.

În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor. În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, riscând, altfel, să se atragă ghinionul.

Din Ajunul Crăciunului și în zilele următoare nu trebuie să te cerți, altfel vei fi într-o continuă ceartă tot anul care vine. A doua zi de Crăciun este Soborul Maicii Domnului, iar pe 27 decembrie este Sfântul Ștefan.

Vă recomandăm să citiți și: 

Mesaje de Crăciun pentru cei dragi. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje pe care le poți trimite familiei și prietenilor

Cum l-a transformat Nicolae Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă și bradul în pom de iarnă