Ucraina a făcut anunțul: Ce se întâmplă acum la centrala nucleară de la Cernobîl

Ucraina a făcut anunțul: Ce se întâmplă acum la centrala nucleară de la Cernobîl
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 02/04/2022, 11:19

Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl, potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse.

Alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunţat vineri că forţele armate din ţara lui au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a comunicat acest lucru pe postul său TV

În cursul acestei săptămâni au apărut informații despre un convoi rusesc care a traversat Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă din jurul centralei nucleare. Angajații spun că blindatele rușilor au ridicat nori de praf radioactiv, iar praful inhalat le-ar putea provoca răni grave.

Oficial: „Nu vă pot spune dacă au plecat cu toții”

Vestea retragerii armatei ruse de la Cernobîl a fost confirmată și de un înalt oficial de la Pentagon, sub protecția anonimatului. „Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii„.

De asemenea, și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că ”mai puţin de 20%” din forţele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană ”încep să se repoziţioneze” în direcţia Belarusului.

„Considerăm că se repoziţionează în Belarus. Nu avem un număr exact, dar aceasta este estimarea noastră preliminară”, a spus John Kirby într-un briefing de presă, subliniind că niciuna dintre unităţi nu pare să părăsească vecinătatea Ucrainei.