INTERVIU EXCLUSIV| „Rușii cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat”. Scenariile post-război, văzute de un profesor ucrainean, jumătate rus

INTERVIU EXCLUSIV| „Rușii cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat”. Scenariile post-război, văzute de un profesor ucrainean, jumătate rus
Președintele rus, Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 31/03/2022, 11:30
Actualizat: 31/03/2022, 18:09

„Războiul lui Putin este nedrept, corupt, inutil și lipsit de etică”, explică, într-un interviu pentru Gândul, un tânăr profesor din mamă ucraineancă și tată rus.

Svyatoslav G. a emigrat inițial în Spania, în anul 2014, și acum predă științe și tehnologie în Olanda, la Universitatea din Groningen. Tânărul profesor și-a cunoscut doar familia din Ucraina, deoarece tatăl său nu mai avea pe nimeni atunci când Svyat a venit pe lume. În copilărie, cea mai mare parte a verii a petrecut-o în Ucraina, la Poltava și apoi în Lviv.

„Războiul lui Putin este nedrept, corupt, inutil și lipsit de etică. Mulți oameni și mulți ruși consideră că este o consecință a egocentrismului lui Putin și a propriei sale agende delirante. Eu personal sunt sfâșiat de ceea ce văd, pentru că există oameni din ambele părți cu care îmi împărtășesc cultura și originea. Civili ucraineni, băieți ruși care au fost mințiți și trimiși la luptă (Guvernul Rus a recunoscut că a folosit soldați conscriși), refugiați ucraineni și mii de civili ruși arestați pentru proteste. Este devastator și mă bucur, totodată, că există cel puțin sprijin și ajutor pentru Ucraina. În schimb, din partea conducătorilor ruși este doar disperare și rușilor le este rușine. Sper ca Putin să se retragă definitiv, pentru că nu a fost ales în mod legal și deciziile lui nu pot fi aruncate pe umerii oamenilor care trăiesc în Rusia”, mărturisește Svyat pentru Gândul.

Atât poporul rus cât și cel ucrainean se așteptau la un conflict, însă în niciun caz la escaladarea unui adevărat război, spune tânărul.

„În 2014 și eu am fost instruit de militari, unul este un insurgent si celălalt membru SAS. Nimeni nu se aștepta cu adevărat la război. Oamenii din ambele țări spuneau că este probabil, însă nimeni nu știa nimic clar. Am fost la Moscova în ziua invaziei și tot ce îmi amintesc este tăcerea care acoperea panica. Toată lumea spera ca invazia să se încheie într-o săptămână”, spune Svyat.

Tânărul împreună cu alți studenți și profesori au reușit să adune peste 3000 de oameni la protestul din Groningen. Totul, în scop umanitar. Au strâns în jur de 15.000 de euro, bani care au mers către oamenii din Ucraina.

Sunt cu adevărat recunoscător pentru sprijinul pe care colegii mi l-au oferit. Nimeni nu m-a vazut altfel pentru că sunt pe jumătate rus”, spune el.

Cum vede sfârșitul regimului lui Putin?

Există o agendă geopolitică clară din partea multor părți și Putin și-a susținut intențiile. Cred că Rusia și din păcate, poporul rus, vor plăti un preț mare pentru corupția guvernamentală. Țara a fost într-o stare groaznică încă din anii 90, dar singura opțiune pentru ca ea să prospere din nou este să se rupă complet de regimul autoritar al lui Putin, care sper că va înceta curând”, explică Svyat.

„În ceea ce privește Ucraina, sper că poate adera la UE și sper că ucraineanul să se poate integra în imaginea de ansamblu a Europei. În cele din urmă, conflictele din Rusia se pot disipa pe fondul unui viitor politic mai pozitiv generat pe plan extern și este important ca Occidentul să lucreze spre conturarea unei alianțe și nu pentru o expansiune militară agresivă. Timpul va spune asta”, spune Svyat.

Cum văd rușii sfârșitul lui Vladimir Putin

„Majoritatea rușilor cred că Putin ar putea fi ucis, judecat sau chiar exilat. Mulți din administrația sa, chiar și militarii, nu erau conștienți de planurile sale de invazie și totuși nu pot face nimic. Rusia este ținută ostatică de liderul său”, spune tânărul profesor din Olanda.

Soluția pentru o nouă Rusie este o nouă administrație și un nou mod de guvernare, adică guvernarea liberală, potrivit profesorului Svyatoslav.

„Reforme complete în poliție și în forțele militare. Descentralizarea puterii Moscovei și redistribuirea resurselor către alte părți ale Rusiei. Cel mai important este restabilirea relațiilor internaționale, concentrându-se pe consolidarea relațiilor cu Occidentul. Din păcate, totul trebuie să se schimbe și să înlocuiască haosul produs”, mai spune profesorul din Țările de Jos.

Citește și
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”