Ucraina CRITICĂ procesiunea de Paște a Vaticanului, care a pus semnul egal între „victimă” și „agresor”

Publicat: 10 04. 2023, 11:56
Actualizat: 10 04. 2023, 11:57
Vatican

Procesiunea de Paște a Vaticanului a încercat să „pună semnul egal între victimă și agresor”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei, după ce atât reprezentanții Ucrainei, cât și cei ai Rusiei au fost incluși în aceeași secțiune a evenimentului religios-cheie.

O parte simbolică a procesiunii anuale „Calea Crucii” sau „Via Crucis” de Vinerea Mare „distorsionează realitatea în care Rusia i-a cufundat pe ucraineni”, a scris pe Facebook Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Kievului. În mod obișnuit, șeful Bisericii Catolice, Papa Francisc, prezidează procesiunea, deși pontiful a lipsit de la procesiunea de la Colosseum din acest an, după o spitalizare pentru bronșită.

În timpul procesiunii sfinte, 14 stații marchează diferite etape ale a ceea ce mulți catolici cred că este călătoria lui Isus către mormânt după răstignirea sa. A 10-a stație îl reprezintă pe Isus dezbrăcat de haine, deși procesiunea anuală ajustează de obicei textele citite pentru a reflecta actualitatea. Rugăciunile din acest an au fost sub tema „Voci ale păcii într-o lume în război”, scrie Newsweek.

În timpul procesiunii, au fost citite texte care povestesc experiențele unui adolescent ucrainean care a fugit din orașul Mariupol, acum controlat de ruși, și a unui băiat rus cu rude care luptă în numele Kremlinului în Ucraina.

Ministerul de Externe al Ucrainei a fost „dezamăgit” de faptul că procesiune „nu a ținut cont de argumentele părții ucrainene despre caracterul ofensiv al unui astfel de gest”, a spus Nikolenko.

„Participarea comună a unui ucrainean și a unui rus denaturează realitatea în care Rusia i-a cufundat pe ucraineni”, a adăugat el în postare. Ambasadorul Ucrainei la Sfântul Scaun, Andrii Yurash, a condamnat, de asemenea, gestul Vaticanului.

La sfârșitul lunii august 2022, Vaticanul a transmis că toate comentariile Papei Francisc cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia ar trebui „să fie interpretate ca o voce ridicată în apărarea vieții umane și a valorilor asociate cu aceasta, și nu ca o poziție politică”.

Dar „intervențiile pontifului sunt clare și fără echivoc” în a condamna invazia Moscovei ca fiind „nedreptă din punct de vedere moral, inacceptabilă, barbară, lipsită de sens și respingătoare”, a adăugat Vaticanul.