UE apelează la vedete din showbiz ca să-i atragă pe tineri la vot. Taylor Swift, chemată să salveze „europarlamentarele”

Publicat: 11 01. 2024, 10:03
UE apelează la vedete din showbiz ca să-i atragă pe tineri la vot / Sursa FOTO: wikimedia.org

Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, consideră că superstaruri ca Taylor Swift ar putea contribui la participarea la vot a tinerilor europeni.

Cu alte cuvinte, UE apelează la vedete din showbiz ca să-i atragă pe tineri la vot, electorat tot mai neinteresat de politică, scrie Politico.eu.

„Nimeni nu poate mobiliza tineretul mai bine”

Nimeni nu poate mobiliza tineretul mai bine decât tinerii înşişi”, a afirmat Schinas în faţa presei, adăugând cu un zâmbet: „De exemplu, Taylor Swift”.

„Tinerii sunt cei care îi pot îndemna pe tineri să participe mai mult la vot, mult mai mult decât o pot face comisarii europeni într-o sală a presei” – Margaritis Schinas

Cântăreaţa în vârstă de 34 de ani şi-a încurajat deja cu succes fanii americani să se înscrie pe listele electorale din Statele Unite. În septembrie 2023, ea a lansat către cele 270 de milioane de persoane care îi urmăresc contul pe Instagram îndemnul de a se înscrie pe platforma vote.org, pentru a vota la alegerile prezidenţiale din 2024.

Rezultatul s-a văzut imediat – în aceeaşi zi, site-ul vote.org a înregistrat 35.000 de înscrieri noi, cu 23% mai multe decât în ajun.

Taylor Swift va ajunge la primăvară în Europa, în cadrul unui turneu mondial. Ea urmează să susțină un concert la Paris în 9 mai, de Ziua Europei.

Când sunt programate alegerile europarlamentare

În intervalul 6-9 iunie, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt chemaţi la urne peste 400.000 de cetăţeni, pentru alegerea noului Parlament European.

La ultimele alegeri, rata de participare la vot a fost în creştere, însă media UE a fost de numai 50,66%, chiar mai scăzută în rândul alegătorilor sub 25 de ani (42%) şi al celor cu vârste între 25 şi 39 de ani (47%). Totuși, se remarcă valori ușor mai mari la ambele categorii decât la scrutinul precedent, din 2014 (28%, respectiv 35%, potrivit datelor PE).

CITEȘTE ȘI:

Alegerile care țin în stand-by prezidențiabilii / Ce trebuie să știi despre europarlamentare