UE plănuiește un plafon de preț drept „frână de urgență” pentru gazul natural

UE plănuiește un plafon de preț drept „frână de urgență” pentru gazul natural
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/11/2022, 22:34

Comisia Europeană a propus o plafonare de urgență a prețurilor gazelor naturale cu mult peste nivelurile actuale, deoarece încearcă să prevină mai multe daune aduse economiei din cauza înăspririi aprovizionării cu energie din Rusia.

După luni de discuții și diviziuni în cadrul blocului, Comisia a propus un nivel maxim de 275 EUR pe megawat-oră. Este peste nivelurile actuale de aproximativ 120 de euro, dar sub maximele pe care le-a suferit continentul în timpul verii.

Acesta va fi activat doar dacă sunt îndeplinite condiții stricte – o încercare aparentă de a înlătura opoziția țărilor care s-au opus de mult timp oricărei plafonări ale prețurilor de pe piață din cauza riscului ca să fie mai dificilă asigurarea gazului de la noi furnizori.

„Nu este un glonț de argint, ci un instrument puternic pe care îl putem folosi atunci când este nevoie”, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson reporterilor, adăugând că: „Mecanismul este conceput cu atenție pentru a fi eficient, fără a pune în pericol securitatea aprovizionării, funcționarea piețelor energetice din UE și stabilitatea financiară.”

Propunerea încă mai are nevoie de aprobarea guvernelor naționale, dar vine după luni de lobby din partea unor state membre pentru a acționa pentru a reduce costurile energiei care s-au dovedit ruinătoare pentru anumite părți ale economiei europene. În timp ce prețurile s-au redus în ultimele săptămâni, Moscova a amenințat marți că va restrânge și mai mult fluxurile de gaze către Europa, crescând perspectiva unei alte creșteri a prețurilor.

Instrumentul propus va fi utilizat în cazul în care contractele futures la facilitatea de transfer de titluri din Olanda depășesc 275 EUR timp de două săptămâni, iar diferența dintre prețurile TTF și gazele naturale lichefiate este mai mare de 58 EUR pentru 10 zile de tranzacționare.

La apogeul crizei din vară, prețul nu a rămas peste 275 EUR timp de două săptămâni, sugerând că nu ar fi fost activat dacă ar fi fost în vigoare atunci. Doamna Simson a spus că mecanismul a fost conceput cu ideea că situațiile „extreme” văzute la începutul acestui an „s-ar putea întoarce”.

Comercianții și factorii de decizie politică sunt pe cale să vadă dacă Rusia își va întrerupe complet ultimele fluxuri de gazoducte rămase către Europa de Vest prin Ucraina.

Rusia a declarat marți că va reduce în continuare livrările de săptămâna viitoare din cauza unei controverse cu privire la fluxurile către Moldova.

În timp ce Europa și-a umplut depozitele de gaze și vremea blândă a făcut toamna mai ușoară decât se prevedea, continentul se confruntă acum cu perspectiva de a fi nevoit să-și umple depozitul pentru iarna viitoare fără nici un fel de gaz rusesc. Accentul se mută acum către anul viitor.

Europa a fost împărțită în privința modului de abordare a crizei și a încercat să vină cu măsuri pe care toți membrii le pot sprijini. În timp ce blocul a ezitat, Germania a continuat cu propriul său program de amortizare a costurilor consumatorilor, înfuriind vecinii care au cerut o abordare unită.

UE a luat deja măsuri pentru a reduce cererea – cu ținte în mare parte voluntare – și a conceput măsuri astfel încât guvernele să poată utiliza taxele excepționale asupra companiilor pentru a ușura povara asupra gospodăriilor. Dar până acum nu a reușit să implementeze niciun fel de plafon în ciuda lunilor de summit-uri și negocieri.

Națiunile conduse de Italia, Polonia, Grecia și Belgia au cerut acțiuni din partea comisiei înainte de a lua o decizie privind un pachet mai amplu de reducere a creșterii prețurilor la gaz, programată pentru joi. Şefii de guvern ai blocului au cerut luna trecută în unanimitate  executivului să propună măsuri, inclusiv un „coridor dinamic al preţurilor” temporar pentru
tranzacţiile cu gaze, scrie The Independent.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase