UE se apără în scandalul distribuţiei vaccinurilor. Şase state membre reclamă acorduri separate încheiate între UE și companiile farmaceutice

UE se apără în scandalul distribuţiei vaccinurilor. Şase state membre reclamă acorduri separate încheiate între UE și companiile farmaceutice
Publicat: 14/03/2021, 11:50
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Comisia Europeană și-a apărat, sâmbătă, politica de distribuire uniformă a vaccinurilor COVID-19 în blocul comunitar după ce Austria și alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod egal.

 Șase țări europene, nemulțumite de distribuirea vaccinurilor

Într-o scrisoare comună adresată Comisiei și Consiliului European, liderii a șase țări europene, inclusiv Republica Cehă, Bulgaria, Slovenia, Letonia și ulterior Croația, au solicitat discuții privind distribuția vaccinurilor.

Comisia a răspuns că dozele au fost distribuite proporțional cu populația fiecărei țări și luând în considerare datele epidemiologice, adăugând că statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că țările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea accesa mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta pentru a nu-și prelua alocarea proporțională, a declarat executivul UE într-un comunicat.

Ar fi de competența statelor membre să găsească un acord dacă doresc să revină la baza proporțională”, a spus acesta, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe o proporție a populației fiecărei națiuni a UE.

Comisia a fost criticată pentru lansarea lentă a vaccinurilor, deși guvernele UE joacă rolul principal în cumpărarea vaccinurilor și în planurile de vaccinare.

Sebastian Kurz solicită „o soluție europeană”

Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că dozele de vaccin nu erau răspândite uniform între statele membre, în ciuda unui acord în cadrul blocului comunitar de a face acest lucru în funcție de populație. El a acuzat, fără a oferi dovezi, acorduri separate încheiate între Consiliul de conducere al vaccinării din UE și companiile de medicamente.

Scrisoarea lui Kurz și a omologilor săi, adresată președintelui Comisiei Ursula von der Leyen și președintelui Consiliului European Charles Michel, a cerut „o soluție europeană”.

„În ultimele zile … am descoperit că … livrările de doze de vaccin de către companiile farmaceutice către statele membre individuale ale UE nu sunt puse în aplicare în mod egal, urmând cheia proporțională a populației”, se spune în scrisoarea publicată în presa austriacă .

„Prin urmare, vă chemăm, Charles, să purtați o discuție cu privire la această chestiune importantă în rândul liderilor cât mai curând posibil”.

Malta este pe cale să aibă de trei ori mai multe doze de vaccin față de populația sa până la sfârșitul lunii iunie decât Bulgaria, a spus Kurz.

Scrisoarea nu menționa Grupul de conducere, care este organismul care negociază acordurile de vaccinare cu companiile în numele statelor UE. Șeful adjunct al comitetului director este austriac.

Partidele de opoziție l-au acuzat pe Kurz că a încercat să abată de la sine vina pentru ritmul lent al vaccinărilor. Social-democrații au spus că el caută „țapi ispășitori pentru eșecul său”.

Un oficial al UE a declarat că Michel a primit scrisoarea și că este organizat deja un summit al liderilor pentru 25 și 26 martie.

„Coordonarea COVID va fi abordată din nou de către cei 27 de membri în timpul acelei ședințe”, a spus oficialul, fără a specifica dacă aceasta a inclus distribuirea vaccinului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Beckham vs Wahlberg în instanță. De ce au ajuns cei doi foști prieteni la război
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?