UEFA EURO 2020. Zona Arenei Naționale, protejată cu dispozitive speciale antiatac. Ce legătură au cu atentatele cu mașini care au intrat în mulțime în 2016

Publicat: 13 06. 2021, 19:16
Actualizat: 13 06. 2021, 20:00

Austria joacă azi împotriva Macedoniei de Nord, de la ora 19:00, în primul meci pe Arena Națională din București, la EURO 2020. Lângă Arena Națională este și un centru de testare pentru COVID-19, dar și o barieră antiterorism mobilă, folosită pentru a ține fanii în siguranță.

Pitagone F-11 (barieră antiterorism) este folosită în întreaga lume,pentru a împiedica atacurile cu autovehicule în zonele unde se adună mulți oameni. Dispozitivul poate să opreasă un autoturism sau un camion care intră cu viteză medie. Complet reglabil, PITAGONE F-11 se adaptează la toate suprafețele și la toate terenurile (inclusiv trotuare, pante și drumuri accidentate).

Bariera antiatac mobilă Pitagone este folosită din 2017 și la turneul de tenis de la Roland Garros.

Bariera antiatac mobilă ar fi putut salva viața multor oameni și ar fi putut opri atentatele în care s-au folosit mașini cu care atacatorii au intrat în mulțime, în 2016, în Spania, Franța, Germania, Marea Britanie si Suedia.

Berlin: Un camion a intrat în mulțimea de oameni aflată în apropierea unui targ de Crăciun din Berlin (pe Budapester Strasse). În acel teribil incident, 12 persoane și-au pierdut viața și mai multe au fost rănite, relatează Hotnews.ro.

Un incident asemănător s-a întâmplat și la Nisa (sudul Franței). În iulie 2016, un francez de origine tunisiană a intrat în plin cu un camion de 19 tone în mulțimea aflată pe faleză pentru a urmări focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ucigând 86 de persoane.

Pe 22 martie, un SUV a intrat în mulțimea de pe Podul Westminster. Patru persoane au fost ucise în atac și o a cincea, o româncă, a murit cateva zile mai târziu, ca urmare a leziunilor suferite după ce a căzut în Tamisa.

Paris: Șase soldați din brigada antitero Sentinelle au fost răniți la 9 august, când un BMW negru a intrat în ei, în suburbia Levallois-Perret, la șase kilometri de centrul Parisului. Deși atacul nu a fost catalogat oficial drept un act terorist, ministrul de Interne Gerard Collomb l-a definit ca fiind „deliberat”.

Londra: Pe 19 iunie, un cetățean galez de 47 de ani, Darren Osorne, a lovit cu mașina un grup de musulmani care ieșeau de la rugăciunea de la miezul nopții, la încheierea Ramadanului, lângă moscheea Finsbury Park din nordul Londrei. Nouă persoane au fost rănite în urma atacului, iar un om a murit pe loc. Totuși, Politia a anunțat că acesta a murit înainte de atac, din cauza unui atac de cord. „Am facut ceea ce aveam de facut”, a spus agresorul dupa comiterea atacului.

Londra: În noaptea de 3 iunie, o mașină intrat în pietonii aflati pe London Bridge. După coliziune, cei trei ocupanți ai mașinii au coborât, au intrat în piața produselor alimentare Borough din apropiere și au înjunghiat mai multe persoane. În urma atacului, opt oameni și-au pierdut viața și peste 40 au fost răniți.

Stockholm: Patru persoane au fost ucise și 15 rănite pe 7 aprilie, când un camion a intrat în mulțimea de pe strada Drottninggatan, o zona pietonală din centrul capitalei Suediei și una dintre străzile comerciale cele mai circulate. Premierul Suediei, Stefan Lofven, a spus ca a fost un „atac terorist”.