ULTIMA ORĂ | Comisia Europeană închide în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România / Ciolacu: „Este foarte important să nu ne relaxăm”

ULTIMA ORĂ | Comisia Europeană închide în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România / Ciolacu: „Este foarte important să nu ne relaxăm”
Comisia Europeană / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 15/09/2023, 12:25
Actualizat: 15/09/2023, 13:12

Comisia Europeană a închis, vineri, în mod oficial, mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) pentru Bulgaria și România.

UPDATE | Nicolae Ciucă: „Este un real succes pentru România”

„Acest eveniment se desfăşoară într-un moment istoric pentru democraţia noastră şi pentru întregul sistem judiciar din România, anume ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi mă alătur tuturor celor care v-au mulţumit pentru efortul depus pentru întreaga activitate derulată în aceşti ani şi la finalul cărora, iată, putem să îi felicităm pe toţi cei implicaţi. Este un real succes pentru România, care încheie în mod simbolic ultima restanţă a tranziţiei noastre către statutul de naţiune europeană cu drepturi depline.

Nu trebuie să uităm că asumarea şi promovarea unei viziuni europene cu privire la statul de drept a fost un efort îndelungat pentru România pe care l-am parcurs împreună, în dialog cu partenerii noştri europeni. Acest dialog european pentru promovarea reformelor structurale în domeniul Justiţiei şi stat de drept a început cu primul raport de ţară publicat de Comisia Europeană în anul 1998, a continuat cu foaia de parcurs pentru România în anul 2002 şi cu negocierile de aderare.

Ulterior, s-a prelungit după aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 cu monitorizarea prin intermediul MCV”, a declarat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la evenimentul „Priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizat, vineri, la Ministerul Justiției.

UPDATE | Marcel Ciolacu: „Ridicarea MCV este o garanție că România a înregistrat progrese semnificative”

„Vreau să încep prin a o felicita pe doamna ministră, Alina Gorghiu, pentru acest eveniment care reunește reprezentanți de seamă ai tuturor puterilor democratice din țara noastră: puterea legislativă, executivă și judecătorească.

Este o bună ocazie să discutăm cu toți actorii implicați despre prioritățile sistemului de justiție, pentru că doar prin dialog și cooperare între toate instituțiile vom reuși să avansăm pe calea reformelor, a consolidării statului de drept și luptei împotriva corupției.

Și mă folosesc de acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată tuturor celor implicați în reușita reprezentată de ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. După decizia politică luată la nivel european anul trecut, s-au finalizat toți pașii procedurali privind eliminarea MCV, astfel încât țara noastră este acum oficial în rândul celorlalte state europene.

Este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat și puternic, iar acesta este un argument în plus care susține aderarea noastră la spațiul Schengen. Știm foarte bine că multe dintre obiecțiile din trecut erau legate tocmai de independența justiției, iar ridicarea MCV este o garanție că România a înregistrat progrese semnificative în această direcție.

Este foarte important să nu ne relaxăm cu această reușită. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă și că progresul realizat până acum este ireversibil.

Este responsabilitatea noastră să ne implicăm în continuare pentru a consolida statul de drept, a combate corupția și a promova transparența în cadrul instituțiilor. Ca prim-ministru, îmi reafirm angajamentul în sprijinirea tuturor reformelor necesare care să respecte valorile europene și principiile statului de drept. România este un partener de încredere în Uniunea Europeană și vom lucra în strânsă cooperare cu toate instituțiile europene pentru a ne atinge aceste obiective.

Ridicarea MCV este un mare pas înainte, însă cred că este timpul să ne stabilim foarte clar noile priorități strategice. Și cred că astăzi societatea așteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm și foarte direct cu privire la două probleme uriașe: drogurile și evaziunea fiscală.

Sunt două probleme unde răspunsul statului până acum a fost de cele mai multe ori prea moale și ezitant”, a spus premierul Marcel Ciolacu, vineri, la Ministerul Justiției.

UPDATE | Klaus Iohannis: „E o zi extrem de importantă pentru România și cetățeni”

„Este o zi fericită pentru România astăzi. Probabil ați aflat: este oficial, este în scris. MCV pentru România s-a finalizat. Este notificarea Comisiei Europene de astăzi. După părerea mea este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult și intens și în final am reușit.

Felicitări tuturor pentru ridicarea MCV, un obiectiv strategic de importanță majoră pentru România. E o zi extrem de importantă pentru România și cetățeni.

Ridicarea MCV, anunțată oficială de Comisia Europeană, e o reușită a instituțiilor statului și a societății. Obiectivele MCV au fost îndeplinite cu succes. A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum. Democrația românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar și-a creat anticorpii necesari”, a spus Klaus Iohannis, la sediul Ministerului Justiției.

Știrea inițială

Mecanismul de cooperare și de verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei.

Comisia a abrogat, vineri, cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism, conform unui comunicat al instituției.

Ursula von der Leyen: „Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii”

„Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. A

stăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare.

Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ministrul Justiției: „Sistemul judiciar va rămâne un factor de progres pentru democrația românească”

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a mulțumit vineri sistemului judiciar în ansamblu pentru închiderea MCV.

„Mulțumesc sistemului judiciar în ansamblu pentru închiderea MCV. Sistemul judiciar va rămâne un factor de progres pentru democrația românească.

Ritmul reformelor trebuie să rămână susținut. Actul de justiție din România e privit la fel ca orice act de justiție din orice stat european”, a spus Alina Gorghiu.

Vă recomandăm să citiți și:
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Cutremur în toată Rusia: Putin va fi înlăturat printr-o lovitură de palat
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...