Ultimatum pentru liderii musulmani. Macron le cere să „admită” că Islamul este o „religie apolitică”

Publicat: 19 11. 2020, 17:23
Franța suspendă 3.000 de angajați din domeniul sanitar public, care nu s-au vaccinat anti-COVID-19

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut liderilor musulmani să accepte  „valorile republicane” ca parte a unei largi restricții asupra islamului radical.

Miercuri a stabilit un ultimatum de 15 zile pentru a accepta Carta, adresat Consiliului francez al credinței musulmane (CFCM) . Astfel, se  va afirma că Islamul este o religie și nu o mișcare politică, interzicând totodată „interferența străină” în grupurile musulmane.

Macron a apărat cu tărie laicismul francez în urma atacurilor, care au inclus decapitarea unui profesor care a prezentat desene ale profetului Mahomed, în timpul unei discuții la un curs, luna trecută.

Miercuri târziu, președintele și ministrul său de Interne, Gérald Darmanin, s-au întâlnit cu opt lideri CFCM la palatul Élysée.

„Două principii vor fi înscrise în alb și negru: respingerea islamului politic și orice imixtiune străină”, a declarat o sursă pentru ziarul Le Parisien după întâlnire.

Reprezentanții CFCM au convenit, de asemenea, să creeze un Consiliu Național al Imamilor. Organismul ar emite acreditare oficială, care ar putea fi retrasă în cazul încălcării unui Cod etic.

Proiect de lege pe scară largă care urmărește prevenirea radicalizării

Președintele Macron a anunțat, de asemenea, noi măsuri pentru a aborda ceea ce el a numit „separatism islamist” în Franța.

Măsurile includ un proiect de lege pe scară largă care urmărește prevenirea radicalizării. Acesta a fost dezvăluit miercuri și include  pedepse mai dure pentru cei care intimidează oficialii publici din motive religioase.

Fiecare copil ar primi un număr de identificare conform legii, care ar fi folosit pentru a se asigura că frecventează școala. Părinții care încalcă legea ar putea primi până la șase luni de închisoare, precum și amenzi mari.

Samuel Paty, profesorul care a fost ucis  luna trecută, a fost vizat de hate speech in online înainte de moartea sa, pe 16 octombrie.

În Franța, laicitatea de stat (laïcité) este esențială pentru identitatea națională a țării. Libertatea de exprimare în școli și alte spații publice face parte din aceasta, iar reducerea acesteia pentru a proteja sentimentele unei anumite religii este văzută ca subminând unitatea națională.